Meteen naar de inhoud

Uitkomsten enquête windmolens

Windmolens bij Meeden gezien vanaf de viaduct op de Veenweg in Hellum met op de voorgrond een mestsilo
Windmolens bij Meeden gezien vanaf de viaduct op de Veenweg in Hellum met op de voorgrond een mestsilo. Foto: Jeroen Maathuis

Begin 2021 bleek dat er door een projectontwikkelaar plannen waren gemaakt voor een windturbine park ten zuiden van Hellum zonder de medewerking van de inwoners en gemeentelijke overheid. Het bleek zout in de nog verse wonden van de aardbevingsproblematiek.

De Vereniging Dorpsbelangen Hellum heeft nadat hierover alarm was geslagen besloten om de meningen van de inwoners te peilen en om te onderzoeken of er noodzaak en steun was om hiertegen protest aan te tekenen. Met financiële ondersteuning vanuit het leefbaarheidsfonds van de provincie heeft zij een onafhankelijk onderzoeksbureau opdracht gegeven om een enquête te houden over de acceptatie van dat initiatief. De uitslag vind u in de galerij onderaan dit artikel. Ook zijn de uitslagen te downloaden in PDF-formaat onderaan dit artikel.

Een overgrote meerderheid van de respondenten wijst de aanleg van een windpark af, maar ook blijkt dat veel inwoners zich bewust zijn van de problemen rond de energietransitie.

In het “Schildmeer-dorpen-overleg” (sinds 2019 een samenwerkingsverband tussen de dorpsverenigingen van de 6 Schilddorpen Siddeburen, Hellum, Schildwolde, Overschild, Tjuchem en Steendam en inmiddels aangevuld met Noordbroek) is vervolgens besloten om een werkgroep “Energietransitie” op te richten.

Het uitgangspunt daarbij is dat we de noodzaak van de energietransitie onderschrijven, willen meedenken over oplossingen die wel kunnen rekenen op draagkracht vanuit een breed deel van de bevolking. Daarin wil de werkgroep graag een betrouwbare en constructieve partner zijn voor gemeente, provincie en rijk in deze opgave.

Vriendelijke groet,
Henk Jan van der Sluis
Secretaris vereniging dorpsbelangen Hellum

PDF-versie uitkomsten windmolenenquête

Galerij-versie uitkomsten windmolenenquête

Klik op een afbeelding om de afbeelding in de oorspronkelijke afmetingen te bekijken. Klik op de pijlen aan de linker- en rechterkant om te bladeren door de afbeeldingen of gebruik de pijltjestoetsen van uw toetsenbord.

Andere berichten in dit dossier:

Hellum op TV 11 maart 2023 achtergrond

[UPDATE 2] Hellum op TV: Nieuwsuur over Midden-Groningen, De Barometer over Innovatiewerkplaats Groningen, RegioTV over Inzamelingsactie boeren voor voedselbank

mrt 11, 20233 min read

Hellum is dit weekend volop op TV. Tweemaal op de landelijke TV en eenmaal op de regionale. En alle uitzendingen gaan over belangrijke zaken. Update 1:De reportage over de Schildmeerdorpen in Nieuwsuur blijkt 2 dagen later dan gedacht te worden…

Reacties politieke partijen op enquête windturbines

Reacties politiek op uitkomsten enquête windturbines

mrt 6, 202210 min read

Foto & nabewerking: Jeroen Maathuis Vorig jaar heeft Vereniging Dorpsbelangen Hellum een enquête laten houden door onderzoeksbureau CMO STAMM nav ongerustheid in Hellum over de mogelijke komst van een windturbinepark in de driehoek Siddeburen, Slochteren en Noordbroek. De uitkomsten van…

Het gebied waar de windmolens zouden moeten komen

RTV Noord: Hellum komt in actie tegen mogelijk windmolenpark: ‘We willen geen Meedense toestanden’

dec 2, 20214 min read

Zoals wij onlangs schreven hebben wij het dossier Windmolens overgedragen aan de werkgroep “Nee tegen windmolens in het Duurswold”, maar dat betekent niet dat wij er niet over blijven berichten. Dit is ook omdat onze secretaris Henk Jan van der…

Windmolens bij Meeden gezien vanaf de viaduct op de Veenweg in Hellum.

Dorpsbelangen Hellum draagt activiteiten mbt windmolen dossier over aan werkgroep “Nee tegen windmolens in het Duurswold”

nov 18, 20212 min read

Beste dorpsgenoten, In september berichtten wij over de uitslag van onze windmolen enquête. Daarna kwam natuurlijk de vraag wat we moesten doen met die uitslag van 85% tegen. Hoe verder met die windpark plannen? Eind deze maand hervat projectontwikkelaar Pure…

Windmolens bij Meeden gezien vanaf het ruiterpad langs het sportveld van Hellum

Windmolens of windturbines? + oproep invullen enquête

jul 13, 20213 min read

Windmolens bij Meeden gezien vanaf het ruiterpad langs het sportveld van Hellum. Foto: Jeroen Maathuis Een windmolen is wat anders als een windturbine. Daar werden wij in Hellum via Facebook krachtig op gewezen. Molens zijn er om iets te malen.…

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties