Meteen naar de inhoud

Windmolens of windturbines? + oproep invullen enquête

Windmolens bij Meeden gezien vanaf het ruiterpad langs het sportveld van Hellum
Windmolens bij Meeden gezien vanaf het ruiterpad langs het sportveld van Hellum. Foto: Jeroen Maathuis

Een windmolen is wat anders als een windturbine. Daar werden wij in Hellum via Facebook krachtig op gewezen. Molens zijn er om iets te malen. Turbines zijn slechts door wind aangedreven wieken om elektriciteit mee te maken. Maar is het rondpompen van elektronen niet ook een vorm van malen? Windmolens die water uit de polder pompen vermalen tenslotte het water ook niet maar verplaatsen het alleen maar. Net zoals al die gedachten en zorgen ’s nachts door je hoofd kunnen malen over windturbines.

Afgelopen donderdag kwamen die plannen voor windturbines ten zuiden van de N387 ter sprake in het overleg tussen de verschillende dorpsverenigingen uit onze regio in dorpshuis Tonegido in Hellum. Het was een verrassende bijeenkomst. De verrassing was niet dat geen van de deelnemers graag windturbines wilden laten neerzetten.

De verrassing zat hem in de uitkomst dat men unaniem van mening was dat de benaderde landeigenaren ondersteuning verdienen in hun strijd om in deze moeilijke tijden het hoofd boven water te houden. Maar dan dus niet met behulp van perverse financiële prikkels van financieringsmaatschappijen (die willen vooral zelf het meest profiteren van ons belastinggeld en geven niet om de opschudding die ze veroorzaken). Wel door samen te gaan zoeken naar andere oplossingen en daar aandacht voor te vragen bij politiek en overheden.

Die laatsten hebben de afgelopen tijd dan wel sussende geluiden laten horen richting verontruste inwoners maar echt gerustgesteld zijn we daarmee niet. Waakzaamheid lijkt op zijn plaats. We moeten als gemeenschap zelf aan de bak.

Nu recent steeds meer gepubliceerd wordt over de schadelijke effecten van windturbines op gezondheid en milieu en de Nederlandse overheid door de EU flink op de vingers is getikt vanwege de falende manier waarop ze met de normen omspringen, lijkt het wijsheid dat wij daar deze zomer zelf ook eens op gaan studeren en deze kennis delen met onze medebewoners. Daarbij samen met de landeigenaren op zoek gaan naar aanvaardbare alternatieven.

We willen ons als plattelandsgemeenschap niet laten gebruiken en tegen elkaar uit laten spelen, maar nu we eenmaal voor het blok zijn gezet de huidige situatie gebruiken om samen sterker te komen staan en meer stem te krijgen over onze toekomst. Zelf richting geven aan onze energiegebruik en de nodige veranderingen daarin. Van ons zult u nog vaker horen is ons plan, maar ook uw bijdrage hierin is natuurlijk welkom.

Vul de enquête in!

Afgelopen week hebben wij bij alle Helmsters een envelop bezorgd met daarin 2 enquêteformulieren van CMO STAMM. Dit onafhankelijk onderzoeksbureau verzameld middels de enquête uw mening over de plannen van windturbines in onze omgeving. Dit helpt ons een beeld te vormen hoe Hellum in zijn algemeenheid denkt over windturbines in onze omgeving en dus welk standpunt Dorpsbelangen Hellum moet innemen om de belangen van het dorp correct te vertegenwoordigen.

De enquête kan nog t/m zaterdag 17 juli ingevuld en opgestuurd worden met de retourenvelop. Inleveren kan ook op de in de brief genoemde locaties. De enquête kan ook online worden ingevuld op de in de brief genoemde website met behulp van de op de enquête vermelde code.

Heeft u geen envelop met enquêtes ontvangen? Helaas hebben wij geen extra enquêtes over gehouden, maar allicht kunt u aan 1 van uw buurtgenoten vragen of zij nog een enquêteformulier over hebben.

Andere berichten in dit dossier:

Hellum op TV 11 maart 2023 achtergrond

[UPDATE 2] Hellum op TV: Nieuwsuur over Midden-Groningen, De Barometer over Innovatiewerkplaats Groningen, RegioTV over Inzamelingsactie boeren voor voedselbank

mrt 11, 20233 min read

Hellum is dit weekend volop op TV. Tweemaal op de landelijke TV en eenmaal op de regionale. En alle uitzendingen gaan over belangrijke zaken. Update 1:De reportage over de Schildmeerdorpen in Nieuwsuur blijkt 2 dagen later dan gedacht te worden…

Reacties politieke partijen op enquête windturbines

Reacties politiek op uitkomsten enquête windturbines

mrt 6, 202210 min read

Foto & nabewerking: Jeroen Maathuis Vorig jaar heeft Vereniging Dorpsbelangen Hellum een enquête laten houden door onderzoeksbureau CMO STAMM nav ongerustheid in Hellum over de mogelijke komst van een windturbinepark in de driehoek Siddeburen, Slochteren en Noordbroek. De uitkomsten van…

Het gebied waar de windmolens zouden moeten komen

RTV Noord: Hellum komt in actie tegen mogelijk windmolenpark: ‘We willen geen Meedense toestanden’

dec 2, 20214 min read

Zoals wij onlangs schreven hebben wij het dossier Windmolens overgedragen aan de werkgroep “Nee tegen windmolens in het Duurswold”, maar dat betekent niet dat wij er niet over blijven berichten. Dit is ook omdat onze secretaris Henk Jan van der…

Windmolens bij Meeden gezien vanaf de viaduct op de Veenweg in Hellum.

Dorpsbelangen Hellum draagt activiteiten mbt windmolen dossier over aan werkgroep “Nee tegen windmolens in het Duurswold”

nov 18, 20212 min read

Beste dorpsgenoten, In september berichtten wij over de uitslag van onze windmolen enquête. Daarna kwam natuurlijk de vraag wat we moesten doen met die uitslag van 85% tegen. Hoe verder met die windpark plannen? Eind deze maand hervat projectontwikkelaar Pure…

Windmolens bij Meeden gezien vanaf de viaduct op de Veenweg in Hellum met op de voorgrond een mestsilo

Uitkomsten enquête windmolens

sep 18, 20213 min read

Windmolens bij Meeden gezien vanaf de viaduct op de Veenweg in Hellum met op de voorgrond een mestsilo. Foto: Jeroen Maathuis Begin 2021 bleek dat er door een projectontwikkelaar plannen waren gemaakt voor een windturbine park ten zuiden van Hellum…

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties