Meteen naar de inhoud

Glasvezel

Kies nu voor razendsnel internet via glasvezel!

Wees voorbereid op de toekomst met razendsnel internet via glasvezel! Of het nu gaat om Netflixen, YouTube filmpjes bekijken, video’s uploaden, zware multiplayer games spelen, TikTok-en, Facebook-en, videobellen, zorg op afstand of thuiswerken: alles gaat sneller en stabieler met glasvezel internet!

Glasvezel status

ViberQ

Rodin Fiber (het bedrijf achter ViberQ) is op 11 augustus 2023 failliet verklaart. De curator onderhandelt nog met overnamekandidaten.

Meer informatie >>

Delta Netwerk

Delta Netwerk heeft besloten haar netwerk niet aan te leggen. Uit de brief die op 28 juli 2023 is gestuurd naar bewoners die via Delta Netwerk diensten wilde afnemen: “DELTA netwerk vindt het aanleggen van een dubbel netwerk onnodig en maatschappelijk onverantwoord. (…) Dit betekent twee keer overlast in straten en op de stoepen, schade aan het milieu en het is zonde van het geld dat daarmee is gemoeid.”

Meer informatie >>

Glaspoort

Glaspoort legt haar netwerk aan in de hele gemeente Midden-Groningen waar nog geen glasvezel van KPN NetwerkNL ligt. Men is inmiddels begonnen in Harkstede en van daaruit wordt de aanleg van het glasvezelnetwerk oostwaards uitgebreid naar Siddeburen. De schatting voor een complete oplevering in Hellum is nu in ht najaar van 2024.

De aansluiting kan kostenloos worden aangelegd zonder abonnementsverplichting. Wanneer Hellum aan de beurt is zal Glaspoort u een brief sturen met de vraag of u de aansluiting wilt hebben of niet.

Meer informatie >>

Snel Internet Groningen

Rodin Broadband Groningen (het bedrijf achter Snel Internet Groningen) is failliet verklaard op 6 juni 2023. De Curator onderhandelt nog met overnamekandidaten.

Meer informatie >>

ViberQ

Rodin Fiber (het bedrijf achter ViberQ) is op 11 augustus 2023 failliet verklaard. De curator onderhandelt nog met overnamekandidaten.

Vereniging Dorpsbelangen Hellum was erg blij dat er meerdere partijen glasvezel willen aanleggen in ons prachtige dorp.

In onze ogen had ViberQ door goed te luisteren naar de wensen van de dorpsbewoners het beste plan gepresenteerd: Glasvezel internet en dezelfde keuzemogelijkheden voor iedereen in Hellum met een zeer goed netwerk waarbij de glasvezel écht van centrale tot rechtstreeks in huis ligt zonder vertakkingen! Of u nu aan de Hoofdweg woont of iets verder daar van af!

De kern zou toen al worden voorzien van glasvezel internet van ViberQ en als we met uw hulp de 50% aanmeldvereiste zouden behalen zouden de witte adressen ook worden voorzien van glasvezel internet van ViberQ! Helaas is deze 50% niet gehaald en is ViberQ inmiddels ook failliet.

Daarnaast gaf ViberQ voor ieder internet jaarabonnement dat via hun keuzehulp op https://www.viberq.nl/keuzehulp/ wordt afgesloten met de code parel €30,= aan Vereniging Dorpsbelangen Hellum zodat wij op onze beurt dit zouden kunnen investeren in goede andere dingen voor het dorp.

Ook bood ViberQ het goedkoopste netwerk naar internetproviders toe. Het kon voorkomen dat dit zich uitbetaalde in een goedkoper abonnement voor u. Zie voor een uitgebreide uitleg over de netwerkkosten deze 2 links van Freedom Internet:

Freedom Internet wordt hier slechts als bron gebruikt om de verschillen in netwerkkosten te illustreren. Freedom Internet is geen specifieke aanbeveling. De keuze voor een internetprovider dient u zelf te maken.

Delta Netwerk

Na het besluit tot het pauzeren van Snel Internet Groningen door Rodin wegens onenigheid met de provincie Groningen besloot Delta Netwerk om óók witte adressen (buitengebied) aan te gaan sluiten wanneer 20% van de adressen een glasvezel jaarabonnement zou afsluiten. Op 28 november 2022 bracht Delta Netwerk dat dit percentage is gehaald en dat heel Hellum (zowel kern als witte adressen) wordt aangesloten bij iedereen die zich daar voor heeft aangemeld. Uiteindelijk besloot Delta Netwerk om het netwerk toch niet aan te leggen. Men schreef op 28 juli 2023 in een brief aan de bewoners die diensten via het netwerk van Delta Netwerk zouden afnemen: “DELTA netwerk vindt het aanleggen van een dubbel netwerk onnodig en maatschappelijk onverantwoord. (…) Dit betekent twee keer overlast in straten en op de stoepen, schade aan het milieu en het is zonde van het geld dat daarmee is gemoeid.”

Glaspoort

Ook Glaspoort (joint venture van KPN en pensioenuitvoerder APG) is inmiddels begonnen met de aanleg in Harkstede alwaar de eerste glasvezelsprieten uit de grond steken op de erfgrenzen. Bij Glaspoort gold geen aanmeldvereiste en dus ook geen abonnementsverplichting. Glaspoort had geen vereiste aanmeldpercentage en dus leggen zij hun netwerk sowieso aan.

Glaspoort sluit ook veel witte adressen aan, maar niet alle. Iedereen die dat wil kan worden aangesloten zonder de verplichting een abonnement af te nemen en zonder latere hoge kosten.

De schatting voor een complete aanleg in Hellum is nu in het najaar van 2024.

Snel Internet Groningen

Rodin Broadband Groningen (het bedrijf achter Snel Internet Groningen) is op 6 juni 2023 failliet verklaard. De curator is op dit moment nog bezig met onderhandelingen met overnamekandidaten.

Al in 2017 waren er afspraken gemaakt om het buitengebied (witte adressen) te voorzien van snel internet. Dit zou hoofdzakelijk via glasvezelaansluitingen gaan, maar ook straalverbindingen behoorden tot de mogelijkheid. Door veranderde omstandigheden (meer mensen ging glasvezel eisen ipv een straalverbinding, meer adressen moesten worden aangesloten, sterke inflatie, etc.) zag Rodin Broadband Groningen in dat met het verschafte budget van toentertijd Snel Internet Groningen niet meer voltooid kon worden en lag zij in de clinch met de provincie Groningen hierover.

Onder leiding van een door aandeelhouder CEBF aangestelde troubleshooter is er aan alle partijen excuses aangeboden en werden er weer constructieve gesprekken gevoerd met de provincie Groningen. Dit mocht echter niet baten gezien het uiteindelijke faillissement.

Vragen?

Heeft u vragen over de netwerken dan kunt u contact opnemen met de eigenaren van die netwerken (contactinformatie via de knoppen hier onder). Voor vragen over de abonnementen zelf neemt u contact op met de desbetreffende internetprovider die over 1 van de 3 netwerken haar diensten levert.

Snapt u een aantal gebruikte termen niet? Kijkt u dan op onze pagina Terminologie. Wilt u argumenten lezen om glasvezel te moeten nemen? Bekijkt u dan onze pagina Waarom glasvezel? Tenslotte: Heeft u andere vragen? Kijkt u dan op onze pagina Veelgestelde vragen. Komt u er dan nog niet uit? Stuurt u ons een berichtje en dan kijken we samen of we het antwoord op uw vraag kunnen vinden.

Hier onder ziet u nog eens een beknopt overzicht van de verschillende glasvezelnetwerken. Klik op een logo of informatieknop voor meer gedetailleerde informatie.

Snel Internet Groningen
 • Failliet verklaard op 6 juni 2023
 • Voor iedereen die wat verder van de Hoofdweg af woont (witte adressen) en zich in 2017 heeft aangemeld.
 • Niet voor bewoners aan de Hoofdweg die nu ook al de beschikking hebben over breedbanddiensten over meerdere netwerken (KPN, Ziggo).
 • Type aansluiting verschilt per situatie: glasvezel of straalverbinding
 • Keuze uit 2 internetproviders voor consumenten en 1 internetprovider voor de zakelijke markt.
 • Technisch gezien een flexibel toekomstvast netwerk (AON en radio).
ViberQ

Aanbevolen door
Dorpsbelangen Hellum!

Delta Netwerk
 • Heeft besloten niet aan te leggen ter voorkoming overlast door 2x de grond open te moeten halen.
 • Zou haar netwerk aanleggen in de Duurswold van Harkstede t/m Siddeburen in zowel de kern als veel van de witte adressen (buitengebied).
 • Geen rechtstreekse glasvezel van centrale tot woning. Glasvezel wordt gedeeld met de buurt. Dit maakt het minder flexibel in technisch opzicht.
 • Keuze uit 4 internetproviders voor consumenten en 1 internetprovider voor de zakelijke markt.
 • Technisch gezien een iets minder flexibel, maar wel toekomstvast netwerk (XGS-PON). Klik hier voor uitleg.
Glaspoort
 • Legt haar netwerk aan in de hele gemeente Midden-Groningen met uitzondering van de adressen waar al een glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL ligt.
 • Het netwerk wordt sowieso aangelegd. Geen verplichting tot afnemen van abonnement, alleen toestemming voor aanleg tot in huis nodig.
 • Is in Harkstede al begonnen met de aanleg.
 • Bijna alle adressen kunnen over een aansluiting beschikken. Oók witte adressen.
 • Geen rechtstreekse glasvezel van centrale tot woning. Glasvezel wordt gedeeld met de buurt. Dit maakt het minder flexibel in technisch opzicht.
 • Keuze uit 8 internetproviders voor consumenten en 16 internetproviders voor de zakelijke markt.
 • Technisch gezien een iets minder flexibel, maar wel toekomstvast netwerk (GPON). Klik hier voor uitleg.
 • U betaalt pas voor uw abonnement als uw aansluiting is geactiveerd.
 • U kunt tot 14 dagen na de bevestiging van uw contract uw contract ontbinden. Klik hier voor uitleg.
 • Netwerk wordt vanaf Harkstede / Hoogezand oostwaarts aangelegd. Schatting complete oplevering in Hellum is najaar 2024.

Dorpsvisie enquête
Wat vind u van het dorp? Wat kan beter? Wat is goed?
Helpt u ons mee om een dorpsvisie te maken? Vul de enquête in en maak kans op mooie waardebonnen!

X