Meteen naar de inhoud

Glasvezel

Kies nu voor razendsnel internet via glasvezel!

Wees voorbereid op de toekomst met razendsnel internet via glasvezel! Of het nu gaat om Netflixen, YouTube filmpjes bekijken, video’s uploaden, zware multiplayer games spelen, TikTok-en, Facebook-en, videobellen, zorg op afstand of thuiswerken: alles gaat sneller en stabieler met glasvezel internet!

Glasvezel status

ViberQ

ViberQ legt alleen glasvezel in de kern van Harkstede en Hellum aan voor de bewoners die zich hebben aangemeld met een glasvezelabonnement via het netwerk van ViberQ. Witte adressen kunnen de oplevering van hun aansluiting bij Snel Internet Groningen afwachten of terecht bij Delta Netwerk of Glaspoort.

ViberQ geeft aan op haar website aan dat ze na enige vertraging in de voorbereiding na de zomervakantie van 2023 van start zullen gaan in Harkstede. Daarna volgt Hellum. De verwachting van ViberQ is dat na de start het gehele project (dus Harkstede èn Hellum) binnen een half tot heel jaar voltooid zijn.

Het aanmelden voor een aansluiting bij ViberQ is nog mogelijk om latere aansluitkosten te besparen.

Meer informatie >>

Delta Netwerk

Delta Netwerk legt haar netwerk aan op bijna alle adressen in de Duurswold van Harkstede t/m Siddeburen. Dit is zowel de kern als op witte adressen, maar alleen voor die mensen die zich hebben aangemeld met een internetabonnement via het netwerk van DeltaNetwerk.

Delta Netwerk heeft nog geen planning bekendgemaakt, maar geeft wel aan bezig te zijn met het ontwerpen van het netwerk.

U kunt zich nog aanmelden voor een aansluiting op het glasvezelnetwerk van Delta Netwerk om latere aansluitkosten te besparen.

Meer informatie >>

Glaspoort

Glaspoort legt haar netwerk aan in de hele gemeente Midden-Groningen waar nog geen glasvezel van KPN NetwerkNL ligt. Begonnen wordt in Harkstede en Hoogezand. Van daaruit wordt de aanleg van het glasvezelnetwerk oostwaards uitgebreid naar Siddeburen. De schatting van webmaster Jeroen Maathuis over het schouwmoment voor Hellum: najaar 2023. Jeroen’s schatting voor de aanleg: voorjaar 2024.

De aansluiting kan kostenloos worden aangelegd zonder abonnementsverplichting. Wanneer Hellum aan de beurt is zal Glaspoort u een brief sturen met de vraag of u de aansluiting wilt hebben of niet.

Meer informatie >>

Snel Internet Groningen

Onder leiding van een troubleshooter welke is aangesteld door Rodin’s aandeelhouder Connection Europe Broadband Fund (CEBF) voert Rodin momenteel constructieve gesprekken met de provincie over het vlottrekken van het project Snel Internet Groningen nadat deze 2 partijen eerder het niet eens konden worden over de te krappe financiering van het project en waardoor Rodin het project “on hold” had gezet. Er is nog geen planning bekend voor de oplevering van Snel Internet Groningen

Meer informatie >>

ViberQ

Vereniging Dorpsbelangen Hellum Is erg blij dat er meerdere partijen glasvezel willen aanleggen in ons prachtige dorp.

In onze ogen had ViberQ door goed te luisteren naar de wensen van de dorpsbewoners het beste plan gepresenteerd: Glasvezel internet en dezelfde keuzemogelijkheden voor iedereen in Hellum met een zeer goed netwerk waarbij de glasvezel écht van centrale tot rechtstreeks in huis ligt zonder vertakkingen! Of u nu aan de Hoofdweg woont of iets verder daar van af!

De kern zou al worden voorzien van glasvezel internet van ViberQ en als we met uw hulp de 50% aanmeldvereiste wisten te behalen zouden de witte adressen ook worden voorzien van glasvezel internet van ViberQ! Helaas is deze 50% niet gehaald.

Daarnaast gaf ViberQ voor ieder internet jaarabonnement dat via hun keuzehulp op https://www.viberq.nl/keuzehulp/ wordt afgesloten met de code parel €30,= aan Vereniging Dorpsbelangen Hellum zodat wij op onze beurt dit kunnen investeren goede andere dingen voor het dorp! Aanmelden is nog steeds mogelijk voor de kern!

Ook bied ViberQ het goedkoopste netwerk naar internetproviders toe. Het kan voorkomen dat dit zich uitbetaald in een goedkoper abonnement voor u. Zie voor een uitgebreide uitleg over de netwerkkosten deze 2 links van Freedom Internet:

Freedom Internet wordt hier slechts als bron gebruikt om de verschillen in netwerkkosten te illustreren. Freedom Internet is geen specifieke aanbeveling. De keuze voor een internetprovider dient u zelf te maken.

Delta Netwerk

Na het besluit tot het pauzeren van Snel Internet Groningen door Rodin wegens onenigheid met de provincie Groningen heeft Delta Netwerk óók besloten de witte adressen (buitengebied) aan te gaan sluiten wanneer 20% van de adressen een glasvezel jaarabonnement afsluit. Op 28 november 2022 bracht Delta Netwerk dat dit percentage is gehaald en dat heel Hellum (zowel kern als witte adressen) wordt aangesloten bij iedereen die zich daar voor heeft aangemeld. Aanmelden voor een gratis aansluiting op dit netwerk kan nog door een abonnement af te sluiten bij 1 van de internetproviders op het netwerk van Delta Netwerk. Bij een te late aanmelding wordt er eenmalig €350,= aan aansluitkosten in rekening gebracht.

Glaspoort

Ook Glaspoort (joint venture van KPN en pensioenuitvoerder APG) gaat haar netwerk eind 2023 / begin 2024 aanleggen waarbij geen aanmeldvereiste en dus ook geen abonnementsverplichting geldt. Glaspoort heeft geen vereiste aanmeldpercentage en dus gaan zij hun netwerk sowieso aanleggen.

Glaspoort sluit ook veel witte adressen aan, maar niet alle. Iedereen die dat wil kan worden aangesloten zonder de verplichting een abonnement af te nemen en zonder latere hoge kosten.

Webmaster Jeroen Maathuis schat op de door Glaspoort gegeven planning dat het schouwen medio najaar 2023 plaats zal vinden en de aanleg medio voorjaar 2024. Lees verder op de pagina Glaspoort door hier onder op “Meer informatie” te klikken voor meer details over de planning.

Snel Internet Groningen

Al in 2017 zijn er afspraken gemaakt om het buitengebied (witte adressen) te voorzien van snel internet. Dit zou hoofdzakelijk via glasvezelaansluitingen gaan, maar ook straalverbindingen behoorden tot de mogelijkheid. Door veranderde omstandigheden (meer mensen ging glasvezel eisen ipv een straalverbinding, meer adressen moesten worden aangesloten, sterke inflatie, etc.) zag moederbedrijf Rodin in dat met het verschafte budget van toentertijd Snel Internet Groningen niet meer voltooid kon worden en lag zij in de clinch met de provincie Groningen hierover.

Onder leiding van een door aandeelhouder CEBF aangestelde troubleshooter is er aan alle partijen excuses aangeboden en worden er momenteel weer constructieve gesprekken gevoerd met de provincie Groningen. De exacte planning is nog onbekend.

Vragen?

Heeft u vragen over de netwerken dan kunt u contact opnemen met de eigenaren van die netwerken (contactinformatie via de knoppen hier onder). Voor vragen over de abonnementen zelf neemt u contact op met de desbetreffende internetprovider die over 1 van de 3 netwerken haar diensten levert.

Snapt u een aantal gebruikte termen niet? Kijkt u dan op onze pagina Terminologie. Wilt u argumenten lezen om glasvezel te moeten nemen? Bekijkt u dan onze pagina Waarom glasvezel? Tenslotte: Heeft u andere vragen? Kijkt u dan op onze pagina Veelgestelde vragen. Komt u er dan nog niet uit? Stuurt u ons een berichtje en dan kijken we samen of we het antwoord op uw vraag kunnen vinden.

Hier onder ziet u nog eens een beknopt overzicht van de verschillende glasvezelnetwerken. Klik op een logo of informatieknop voor meer gedetailleerde informatie.

Snel Internet Groningen
 • Voor iedereen die wat verder van de Hoofdweg af woont (witte adressen) en zich in 2017 heeft aangemeld.
 • Niet voor bewoners aan de Hoofdweg die nu ook al de beschikking hebben over breedbanddiensten over meerdere netwerken (KPN, Ziggo).
 • Type aansluiting verschilt per situatie: glasvezel of straalverbinding
 • Keuze uit 2 internetproviders voor consumenten en 1 internetprovider voor de zakelijke markt.
 • Technisch gezien een flexibel toekomstvast netwerk (AON en radio).
 • Planning oplevering nog onbekend. Er worden constructieve gesprekken met de provincie Groningen gevoerd over het vlottrekken van dit project.
ViberQ

Aanbevolen door
Dorpsbelangen Hellum!

Delta Netwerk
Glaspoort
 • Legt haar netwerk aan in de hele gemeente Midden-Groningen met uitzondering van de adressen waar al een glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL ligt.
 • Het netwerk wordt sowieso aangelegd. Geen verplichting tot afnemen van abonnement, alleen toestemming voor aanleg tot in huis nodig.
 • Bijna alle adressen kunnen over een aansluiting beschikken. Oók witte adressen.
 • Geen rechtstreekse glasvezel van centrale tot woning. Glasvezel wordt gedeeld met de buurt. Dit maakt het minder flexibel in technisch opzicht.
 • Keuze uit 8 internetproviders voor consumenten en 16 internetproviders voor de zakelijke markt.
 • Technisch gezien een iets minder flexibel, maar wel toekomstvast netwerk (GPON). Klik hier voor uitleg.
 • U betaalt pas voor uw abonnement als uw aansluiting is geactiveerd.
 • U kunt tot 14 dagen na de bevestiging van uw contract uw contract ontbinden. Klik hier voor uitleg.
 • Netwerk wordt vanaf Harkstede / Hoogezand oostwaarts aangelegd. Schatting start aanvang werkzaamheden in Hellum is najaar 2023 voorjaar 2024.