Meteen naar de inhoud

Rodin pauzeert uitrol Snel Internet Groningen; geen gevolgen voor 50% project ViberQ in Hellum

Rodin Broadband Groningen ziet zich genoodzaakt het project Snel Internet Groningen tijdelijk te stoppen totdast er nieuwe overeenstemming met de provincie Groningen is bereikt. Tegenslagen met vergunningen, niet waar te maken beloftes van lokale overheden, de torenhoge inflatie en veranderde eisen van de consument nopen Rodin Broadband tot het tijdelijk stopzetten van dit project totdat de provincie Groningen met meer geld en betere afspraken over de brug komt. Maar wat heeft dit voor gevolgen voor snel internet in Hellum?

Dit artikel is geschreven door webmaster en techneut Jeroen Maathuis

Aanleiding

Rodin Broadband

In 2018 is Rodin Broadband Groningen begonnen aan de grote klus om het buitengebied in het aardbevingsgebied te voorzien van snel internet via glasvezelverbindingen en straalverbindingen. Het project heeft diverse tegenslagen gekend zoals veel puin tijdens het graven van de geulen voor de glasvezelkabels, valse beloftes door lokale overheden die niet overlegd zijn met Rodin, uiteraard de coronapandemie, langdurige vergunningstrajecten door omgevingsweerstand, wachten op geplande versterkingsopgaves, etc. En op dit moment drijft de torenhoge inflatie de kosten van materialen enorm omhoog. Net als vele andere bedrijven nu te kampen hebben met de hoge inflatie kan Rodin Broadband de klappen niet meer opvangen met eigen budgetten.

Rodin vindt dat de provincie Groningen nu aan zet is om met betere afspraken en meer geld te komen om het project nog haalbaar te maken. Totdat die overeenstemming is bereikt zet Rodin het project Snel Internet Groningen in de ijskast. Het project is dus niet afgeblazen, maar het is wel de zoveelste vertraging van het project.

Gevolgen voor glasvezel in Hellum

ViberQ

De gevolgen voor glasvezel in Hellum zijn op zich niet zo heel erg groot. Navraag bij de contactpersonen van ViberQ leert dat de bestaande afspraken met betrekking tot het 50% project gehandhaafd blijven. Als de 50% niet gehaald wordt om ViberQ in heel Hellum te krijgen vind er daarna wel een kleine verandering in de afspraken plaats. Het buitengebied krijgt pas snel internet nadat overeenstemming met de provincie Groningen is bereikt over de haalbaarheid van het project Snel Internet Groningen.

Hier nogmaals de opsomming van de gevolgen van de aanmeldpercentages voor ViberQ:

  • Als de 50% voor HEEL Hellum niet gehaald wordt, maar de 20% voor alleen de kern wél gehaald wordt:
    • ViberQ wordt alléén aangelegd in de kern (de donkerblauwe stippen).
    • Snel internet Groningen wordt conform eerdere afspraken aangelegd op de adressen van de lichtblauwe stippen mits er door Rodin Broadband Groningen een nieuwe overeenstemming met de provincie Groningen wordt bereikt over de haalbare afronding van het project. Zie voor meer details daar over de pagina Snel Internet Groningen.
  • Als de 20% voor de kern van Hellum (donkerblauw stippen) óók niet gehaald wordt:
    • ViberQ wordt NIET aangelegd. Dus geen glasvezel van ViberQ op de adressen van de donkerblauwe stippen.
    • Snel Internet Groningen wordt conform eerdere afspraken wél aangelegd op de adressen van de lichtblauwe stippen mits er door Rodin Broadband Groningen een nieuwe overeenstemming met de provincie Groningen wordt bereikt over de haalbare afronding van het project. Zie voor meer details daar over de pagina Snel Internet Groningen.

We hebben de glasvezelpagina’s op onze website ook bijgewerkt met bovenstaande informatie.

Wat kunt u nu doen?

Om zeker te weten dat u over glasvezel kunt beschikken in de nabije toekomst is het verstandig om een abonnement af te sluiten bij 1 van de internetproviders die is afgesloten bij ViberQ. Dit doet u door naar https://www.viberq.nl/keuzehulp/ te gaan, een pakket naar uw keuze uit te kiezen, uw postcode en huisnummer in te vullen en de stappen te doorlopen. Als u tijdens het bestellen de code parel invult krijgt Dorpsbelangen Hellum daar voor ook nog eens €30,= wat ten goede komt aan het dorp.

Mensen die in het buitengebied wonen kunnen nu nog niet bestellen, maar dienen bij ViberQ wel aan te geven dat zij binnen 14 dagen na groen licht voor het 50% project een abonnement zullen afsluiten bij 1 van de internetproviders die bij ViberQ zijn aangesloten. Daarvoor moeten deze mensen naar de postcodecheck op https://www.viberq.nl/postcodecheck/ gaan, de postcode en huisnummer invullen en vervolgens het intentieverklaringsformulier in te vullen.

Daarnaast verzoeken wij u ons inventarisatieformulier op de glasvezelpagina’s van onze website in te vullen waarmee u ons laat weten dat u bovenstaande heeft uitgevoerd en dus een abonnement/intentie heeft geregistreerd bij ViberQ. Zo kunnen wij u op de hoogte houden van het verwachte percentage huishoudens dat zich aansluit bij ViberQ.

Krantenbericht moederbedrijf Rodin

Dit is het krantenbericht dat het moederbedrijf van Snel Internet Groningen en ViberQ vandaag publiceerde en met ons per e-mail deelde:

Snel Internet Groningen
Rodin Broadband

UPDATE PROJECT Snel Internet Groningen

Beste mede-Grunnegers,

In 2018 zijn wij, Rodin Broadband Groningen, als Groningse startende onderneming, aan een complex project begonnen met behulp van een subsidieregeling en een lening van de provincie Groningen. Het doel was, en is, inwoners van buitengebieden, waaronder het aardbevingsgebied, in onze provincie van snel internet te voorzien. Dit snelle internet kan een straalverbinding zijn via een mast of een verbinding via glasvezel. Inmiddels kunnen hierdoor vele huishoudens naar tevredenheid gebruik maken van snel internet. Maar is er ook nog een aantal huishoudens wat nog steeds wacht op het beloofde snelle internet.

Gedurende de jaren van uitrol is het project op nogal wat oponthoud gestuit. Zo hadden we te maken met meer puin dan voorzien tijdens het graven, kregen we te maken met de coronapandemie, duren vergunningstrajecten voor onder andere het plaatsen van masten door omgevingsweerstand langer dan gepland. Ook moest er vaak, op verzoek van de overheid, gewacht worden op geplande versterkingsoperaties in het aardbevingsgebied. Daarnaast heeft het project te maken met een hoge inflatie en prijsstijgingen van materialen.

Nu, 4 jaar na start van het project, is ook de kijk op een straalverbinding vanuit de bewoners veranderd. Meer en meer willen een vaste, duurdere glasvezelverbinding. Hierin worden toezeggingen aan bewoners gedaan door de Provincie en lokale overheden, zonder met ons te overleggen. Dit creëert onduidelijkheid bij de bewoners, daarnaast kunnen de hogere kosten hiervan niet door het project gedragen worden.

Genoemde tegenslagen en gecreëerde verwarring brengen veel vertraging en teleurstelling voor de bewoners met zich mee. En uiteraard kost dit soort zaken binnen bouwprojecten altijd veel tijd en geld. Het Snel Internet Groningen project is niet opgewassen tegen dit soort tegenslagen. Om het project af te kunnen ronden zal meer tijd nodig zij en daardoor ook meer geld. Al vanaf januari dit jaar doen wij tevergeefs pogingen om met de Provincie Groningen inhoudelijk tot een gesprek te komen over de haalbare afronding van het project. Wij voelen ons dan ook helaas genoodzaakt u te melden dat wij het project Snel Internet Groningen per direct tijdelijk moeten stilleggen. Vanaf heden kunnen wij geen werkzaamheden meer verrichten totdat er overeenstemming is bereikt met de Provincie over een haalbare afronding van het project.

Ook wij balen hiervan!

Rodin Broadband Groningen

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dorpsvisie enquête
Wat vind u van het dorp? Wat kan beter? Wat is goed?
Helpt u ons mee om een dorpsvisie te maken? Vul de enquête in en maak kans op mooie waardebonnen!

X