Meteen naar de inhoud

Glaspoort

Glaspoort

Aanleg in gang

Op dit moment word het aangelegd. De aanleg is gestart in het oosten van het aan te leggen gebied (Harkstede & Hoogezand) en dan werkt men westwaards. De eerste glasvezelsprieten steken uit de grond op de erfgrenzen in Harkstede. De schatting is dat in het najaar van 2024 het netwerk in Hellum compleet is opgeleverd. Zie voor meer details het kopje Planning.
Aansluitgebied Glaspoort
Aansluitgebied Glaspoort. Bron: online presentatie Glaspoort 22-12-2022

Op bovenstaande kaart zijn de rood gearceerde plekken de plekken waar Glaspoort glasvezel gaat aanleggen.

Op basis van de postcodecheck van Glaspoort is het aansluitgebied bijna geheel Hellum. Inclusief veel witte adressen dus.

De Westerzanden, de Zandwerf en een groot deel van de Kappershuttenweg lijken niet aangesloten te worden door Glaspoort.

Op alle adressen waar Glaspoort aanbied om aangesloten te worden op haar netwerk is de aansluiting gratis. Er is geen abonnement nodig om een glasvezelaansluiting in huis te krijgen. Ook worden er geen kosten in rekening gebracht als de aansluiting pas later in gebruik wordt genomen. Uiteraard heeft u wel een internetabonnement nodig om van de glasvezelaansluiting gebruik te kunnen maken.

Als u nadat het netwerk van Glaspoort is aangelegd nog wilt worden aangesloten op glasvezel van Glaspoort kunnen hier hoge eenmalige kosten voor in rekening worden gebracht.

Glaspoort gaat haar glasvezelnetwerk aanleggen in een groot gebied om ons heen. Onder het aansluitgebied vallen deze woonplaatsen: Foxhol, Froombosch, Harkstede, Hellum, Kiel-Windeweer, Kolham, Kropswolde, Meeden, Meerwijck, Noordbroek, Overschild, Sappemeer, Sappemeer Noord, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen, Slochteren, Tjuchem, Westerbroek, Wolfsbarge en Zuidbroek.

Bron: Glaspoort – Projecten – Groningen

Planning Glaspoort
Planning Glaspoort. Bron: online presentatie Glaspoort 22-12-2022

Glaspoort wilde alle 13973 woningen in haar aansluitgebied bij geen bijzonderheden in de zomer van 2024 aangesloten hebben. Inmiddels is door bronnen aangegeven dat deze termijn verschoven is. Voor Hellum is de verwachting nu dat het netwerk compleet opgeleverd zal zijn in het najaar van 2024. Glaspoort zal de daadwerkelijke data met u communiceren wanneer uw adres aan de beurt is om aangesloten te worden.

Glaspoort heeft in haar online presentatie van 22 december 2022 laten weten dat er op de kaart met het aansluitgebied van links naar rechts wordt gewerkt. Men is nu (24 augustus 2024) reeds in Harkstede begonnen (de eerste glasvezelsprieten steken uit de grond op de erfgrenzen) om zal eindigen in Tjuchem en Meeden.

Dit zijn de internetproviders die leveren over het netwerk van Glaspoort. Klik op een logo op de bijbehorende website met meer informatie te bezoeken.

Consument

Freedom Internet
KPN
Budget Alles-in-1
Kliksafe
Solcon
Cambrium
Plinq
Youfone

Zakelijk

De providers voor zakelijk gebruik worden later toegevoegd. Glaspoort heeft 16 zakelijke providers.

Consumenten

Voor onderstaande prijzen geldt als peildatum 28 november 2022. Er is gekeken naar de goedkoopste mogelijke opties: traagste internet, 1 telefoonnummer zonder voordeelopties, 1 televisie. Ook welkomstkortingen zijn niet meegerekend.

Bij het opmaken van onderstaande tabel was veel informatie nog niet beschikbaar, omdat deze pas getoond wordt na een postcodecheck die op 28 november 2022 nog niet open stond voor het adres van de webmaster.

Alles-in-1Internet + TVInternet + bellenAlleen internet
Freedom€69,95
100 Mbps
€64,95
100 Mbps
€54,=
100 Mbps
€49,=
100 Mbps
Solcon€63,99
100 Mbps
€62,99
100 Mbps
€50,99
100 Mbps
€49,99
100 Mbps
KPNInfo nog
niet beschikbaar
Info nog
niet beschikbaar
Info nog
niet beschikbaar
€44,=
50 Mbps
Budget Alles-in-1Info nog
niet beschikbaar
Info nog
niet beschikbaar
Info nog
niet beschikbaar
Info nog
niet beschikbaar
KliksafeInfo nog
niet beschikbaar
Info nog
niet beschikbaar
Info nog
niet beschikbaar
Info nog
niet beschikbaar
Tweak / Cambrium *1
€59,95
1 Gbps
+ €50,= eenmalig
+ €25,= borg
€44,=
1 Gbps
+ €25,= eenmalig
+ €25,= borg
€41,=
1Gbps
+ €25,= eenmalig
Eigen router regelen!
PlinqInfo nog
niet beschikbaar
Info nog
niet beschikbaar
Info nog
niet beschikbaar
Info nog
niet beschikbaar
Youfone€54,=
50 Mbps
€53,=
50 Mbps
€40,=
50 Mbps

*1 = Cambrium levert zelf geen rechtstreekse internetdiensten. Het eigen label van Cambrium is Tweak.

Zakelijk

Voor onderstaande prijzen geldt als peildatum <<<datum>>>. Er is gekeken naar de goedkoopste mogelijke opties: traagste internet, 1 televisie. Ook welkomstkortingen zijn niet meegerekend.

De onderstaande tabel moet nog compleet worden gemaakt. Excuses voor het ongemak.

Alles-in-1Internet + TVInternet + bellenAlleen internet
Provider 2
Inclusief kosten
contract 1 jaar
Prijs 2
Snelheid
Eenmalig:
– €xx,= onderdeel y
Prijs 2
Snelheid
Eenmalig:
– €xx,= onderdeel y

Glaspoort legt een zogenoemd PON glasvezelnetwerk aan. Hierbij wordt 1 vezel naar een passieve verdeler in een wijk verbonden en van daaruit wordt de zelfde lichtbundel die door de glasvezel gaat verdeelt over meerdere glasvezels die ieder naar een huis gaan. Er is een speciaal apparaatje in huis nodig die het juiste lichtsignaal voor jouw aansluiting er uit pikt. Net als bij de kabel op Ziggo deel je dus nog tussen je huis en de centrale de verbinding met buurtgenoten. De glasvezel komt dus niet rechtstreeks op je eigen apparaat terecht. Een zogenaamde Media Converter zorgt voor de omzetting van het glasvezelsignaal naar een signaal op een netwerkkabel.

Begrijp je de bovengenoemde termen niet helemaal? Zoek ze op onze pagina Terminologie.

Bronnen:
Glaspoort – Service providers
AVM left aansluittypes uit: glasvezel
Freedom community – Terminologie rondom glasvezel

Glaspoort is een joint venture van KPN en pensioenfonds APG. De samenwerking met APG helpt KPN bij het realiseren van de doelstelling om voor het eind van 2026 vier op de vijf Nederlandse huishoudens op glasvezel aan te sluiten. APG ziet de joint venture als goede investering met een potentieel gezond rendement.

Glasvezel in de grond
Glasvezel in de grond. Bron: Glaspoort
(klik voor vergroting)

Glaspoort is een landelijke opererend bedrijf dat zich vooral richt op de aanleg van glasvezel in de kleinere gemeenten, landelijke gebieden en bedrijventerreinen waar glasvezel vaak lang zich op laat wachten.

Glaspoort heeft een open netwerk. Alle aanbieders van internet en telefonie zijn welkom om gebruik te maken van het netwerk.

Bronnen: Glaspoort – Over ons, Dutchcowboys – KPN en APG beklinken glasvezel samenwerking met de start van Glaspoort

Er heeft een online informatiesessie (glasvezelupdate) op donderdag 22 december 2022 om 18:30 uur plaatsgevonden.

De sessie duurde 20 minuten en binnen deze tijd werd aan u uitgelegd wie Glaspoort is, hoe zij te werk gaan, wat de planning is, wat het aansluitgebied is en werden enkele ingestuurde vragen direct beantwoord.

De sessie is terug te kijken op https://www.glaspoort.nl/glasvezelupdate/stream/midden-groningen-20221222/ .

Er is geen informatie bekend over de mogelijkheid tot persoonlijke gesprekken.

https://www.glaspoort.nl
Contactformulier
088 – 660 15 50 (ma-vr 8:30-17:00u)
Evert van de Beekstraat 354 (Spaces), 1118CZ, Schiphol