Glaspoort

Glaspoort

Voorbereidend onderzoek

Op dit moment voert Glaspoort voorbereidend onderzoek uit voor de aanleg van Glasvezel in de gemeente Midden-Groningen. Glaspoort heeft al wel bevestigd hun netwerk kosteloos en zonder abonnementsverplichting aan te leggen met een verwachte voltooiïng in het 1e kwartaal van 2024.

Het exacte aansluitgebied in Hellum is op dit moment van schrijven (19 november 2022) niet bekend. Wel geeft Glaspoort (joint venture van KPN en pensioenuitvoerder APG) aan dat KPN haar kopernetwerk uiteindelijk wil opheffen en vervangen door glasvezel. Mogelijk dat dit gefaseerd gaat en het kopernetwerk niet direct wordt opgeheven.

Glaspoort heeft op 16 november 2022 in een persbericht op haar website bevestigd dat haar glasvezelnetwerk er gaat komen: Glaspoort: Midden-Groningen wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk van Glaspoort

Aangezien Glaspoort uiteindelijk dient ter vervanging van het kopernetwerk en het wordt aangelegd zonder dat dit afhangt van een minimum aantal deelnemers achten wij de kans reëel dat dit glasvezelnetwerk óók op de witte adressen (buitengebied) wordt aangelegd. Wij hebben hier over tot dusver (19 november 2022) nog geen bevestiging ontvangen.

We wachten dus af tot de campagne van Glaspoort begint en de postcodecheck van Glaspoort open staat. Vanaf dat moment valt te controleren welke adressen wel en welke adressen niet aangesloten zullen worden.

Op alle adressen waar Glaspoort aanbied om aangesloten te worden op haar netwerk is de aansluiting gratis. Er is geen abonnement nodig om een glasvezelaansluiting in huis te krijgen. Ook worden er geen kosten in rekening gebracht als de aansluiting pas later in gebruik wordt genomen. Uiteraard heeft u wel een internetabonnement nodig om van de glasvezelaansluiting gebruik te kunnen maken.

Bewoners op adressen die wat verder van de Hoofdweg af wonen zullen mogelijk geen Glaspoort aangelegd kunnen krijgen, omdat dit misschien een te dure investering voor Glaspoort is. Zoals hierboven geschreven is het nog even afwachten of deze veronderstelling wel of niet terecht is. ViberQ sluit wél iedereen die zich aanmeld aan. Voor de Westerzanden en de Zandwerf is dit ivm de ongunstige ligging echter via een professionele maatwerkoplossing. Ook Delta Netwerk sluit alle adressen aan en bied een maatwerkoplossing voor de Westerzanden en Zandwerf. Als de campagne van Glaspoort gaat beginnen weten we met zijn allen zeker welke adressen wél en welke adressen niét aangesloten zullen worden door Glaspoort.

Glaspoort geeft aan momenteel voorbereidend onderzoek te doen naar de aanleg van glasvezel in Foxhol, Froombosch, Harkstede, Hellum, Kiel-Windeweer, Kolham, Kropswolde, Meeden, Meerwijck, Noordbroek, Overschild, Sappemeer, Sappemeer Noord, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen, Slochteren, Tjuchem, Westerbroek, Wolfsbarge en Zuidbroek.

Bron: Glaspoort – Projecten – Groningen

Inventarisatie: Laat het ons weten dat u meedoet!

Vertel ons bij welke internetprovider u zich heeft aangemeld. Zo krijgen wij een beter beeld of de percentages van de netwerkbeheerders wel of niet gehaald zullen worden en u kunnen wij u daar over informeren.

Voor de internetproviders via het netwerk van Glaspoort kunt u nog geen abonnementen afsluiten en kunt u dus dit formulier niet gebruiken.

  Velden met een * zijn verplicht. Andere velden zijn optioneel.

  Dit formulier dient niet om glasvezel aan te vragen of uw interesse kenbaar te maken! Wij willen puur weten welk adres via welk netwerk diensten heeft aangevraagd om de percentages aanmeldingen goed bij te kunnen houden.

  Adres*

  Bewijs dat u geen robot bent*

  Dit zijn de internetproviders die leveren over het netwerk van Delta Netwerk. Klik op een logo op de bijbehorende website met meer informatie te bezoeken.

  Consument

  Freedom Internet
  KPN
  Budget Alles-in-1
  Kliksafe
  Solcon
  Cambrium
  Plinq
  Youfone

  Zakelijk

  De providers voor zakelijk gebruik worden later toegevoegd. Glaspoort heeft 16 zakelijke providers.

  Consumenten

  Voor onderstaande prijzen geldt als peildatum 28 november 2022. Er is gekeken naar de goedkoopste mogelijke opties: traagste internet, 1 telefoonnummer zonder voordeelopties, 1 televisie. Ook welkomstkortingen zijn niet meegerekend.

  Bij het opmaken van onderstaande tabel was veel informatie nog niet beschikbaar, omdat deze pas getoond wordt na een postcodecheck die op 28 november 2022 nog niet open stond.

  Alles-in-1Internet + TVInternet + bellenAlleen internet
  Freedom€69,95
  100 Mbps
  €64,95
  100 Mbps
  €54,=
  100 Mbps
  €49,=
  100 Mbps
  Solcon€63,99
  100 Mbps
  €62,99
  100 Mbps
  €50,99
  100 Mbps
  €49,99
  100 Mbps
  KPNInfo nog
  niet beschikbaar
  Info nog
  niet beschikbaar
  Info nog
  niet beschikbaar
  €44,=
  50 Mbps
  Budget Alles-in-1Info nog
  niet beschikbaar
  Info nog
  niet beschikbaar
  Info nog
  niet beschikbaar
  Info nog
  niet beschikbaar
  KliksafeInfo nog
  niet beschikbaar
  Info nog
  niet beschikbaar
  Info nog
  niet beschikbaar
  Info nog
  niet beschikbaar
  Tweak / Cambrium *1
  €59,95
  1 Gbps
  + €50,= eenmalig
  + €25,= borg
  €44,=
  1 Gbps
  + €25,= eenmalig
  + €25,= borg
  €41,=
  1Gbps
  + €25,= eenmalig
  Eigen router regelen!
  PlinqInfo nog
  niet beschikbaar
  Info nog
  niet beschikbaar
  Info nog
  niet beschikbaar
  Info nog
  niet beschikbaar
  Youfone€54,=
  50 Mbps
  €53,=
  50 Mbps
  €40,=
  50 Mbps

  *1 = Cambrium levert zelf geen rechtstreekse internetdiensten. Het eigen label van Cambrium is Tweak.

  Zakelijk

  Voor onderstaande prijzen geldt als peildatum <<<datum>>>. Er is gekeken naar de goedkoopste mogelijke opties: traagste internet, 1 televisie. Ook welkomstkortingen zijn niet meegerekend.

  De onderstaande tabel moet nog compleet worden gemaakt. Excuses voor het ongemak.

  Alles-in-1Internet + TVInternet + bellenAlleen internet
  Provider 2
  Inclusief kosten
  contract 1 jaar
  Prijs 2
  Snelheid
  Eenmalig:
  – €xx,= onderdeel y
  Prijs 2
  Snelheid
  Eenmalig:
  – €xx,= onderdeel y

  Glaspoort legt een zogenoemd PON glasvezelnetwerk aan. Hierbij wordt 1 vezel naar een passieve verdeler in een wijk verbonden en van daaruit wordt de zelfde lichtbundel die door de glasvezel gaat verdeelt over meerdere glasvezels die ieder naar een huis gaan. Er is een speciaal apparaatje in huis nodig die het juiste lichtsignaal voor jouw aansluiting er uit pikt. Net als bij de kabel op Ziggo deel je dus nog tussen je huis en de centrale de verbinding met buurtgenoten. De glasvezel komt dus niet rechtstreeks op je eigen apparaat terecht. Een zogenaamde Media Converter zorgt voor de omzetting van het glasvezelsignaal naar een signaal op een netwerkkabel.

  Begrijp je de bovengenoemde termen niet helemaal? Zoek ze op onze pagina Terminologie.

  Bronnen:
  Glaspoort – Service providers
  AVM left aansluittypes uit: glasvezel
  Freedom community – Terminologie rondom glasvezel

  Glaspoort is een joint venture van KPN en pensioenfonds APG. De samenwerking met APG helpt KPN bij het realiseren van de doelstelling om voor het eind van 2026 vier op de vijf Nederlandse huishoudens op glasvezel aan te sluiten. APG ziet de joint venture als goede investering met een potentieel gezond rendement.

  Glasvezel in de grond
  Glasvezel in de grond. Bron: Glaspoort
  (klik voor vergroting)

  Glaspoort is een landelijke opererend bedrijf dat zich vooral richt op de aanleg van glasvezel in de kleinere gemeenten, landelijke gebieden en bedrijventerreinen waar glasvezel vaak lang zich op laat wachten.

  Glaspoort heeft een open netwerk. Alle aanbieders van internet en telefonie zijn welkom om gebruik te maken van het netwerk.

  Bronnen: Glaspoort – Over ons, Dutchcowboys – KPN en APG beklinken glasvezel samenwerking met de start van Glaspoort

  Er is geen informatie bekend over informatieavonden.

  Er is geen informatie bekend over de mogelijkheid tot persoonlijke gesprekken.

  https://www.glaspoort.nl
  Contactformulier
  088 – 660 15 50 (ma-vr 8:30-17:00u)
  Evert van de Beekstraat 354 (Spaces), 1118CZ, Schiphol