Meteen naar de inhoud

Ontmoetingsplek De Grietje

Ontmoetingsplek De Grietje
Ontmoetingsplek De Grietje. Foto: Jeroen Maathuis

Op 6 mei 2023 is ontmoetingsplek De Grietje officieel geopend. Een mooi rustpunt op het water van de Haansvaart in Hellum. Op de bankjes op De Grietje is plaats voor zo’n 8 tot 12 mensen.

Vanuit de ontmoetingsplek lopen diverse wandelroutes: het Helmster Ommetje (5KM langs de randen van het dorp), het wandelpad De Haansvaart (3KM naar het Schildmeer) en de historische wandeling (1,8 KM dwars door het dorp).

Op De Grietje vind u 3 informatieborden met historische informatie als onderdeel van de historische wandeling.

Locatie

U vind ontmoetingsplek De Grietje in de zwaaikom van de Haansvaart. Dit ligt vlakbij de brug van de Hoofdweg over de Haansvaart in het dorp Hellum.

De Haansvaart ligt tussen Hoofdweg 36 en Hoofdweg 42 in. U bereikt De Grietje door aldaar over de oostelijke kade te lopen (aan de kant van Hoofdweg 42).

Over De Grietje

De Grietje was een Groninger bolschip dat als laatste schip beroepsmatig over de Haansvaart heeft gevaren. Eigenaren waren Ype Copinga en Grietje Swiertsema. Naar deze Grietje is het betreffende schip vernoemd. De Grietje vervoerde voornamelijk aardappelen van de akkerlanden bij Hellum naar de fabriek in Woudbloem.

Deze unieke ontmoetingsplek is een eerbetoon aan de toenmalige scheepvaart en specifiek dat laatste beroepsmatige gevaren schip op de Haansvaart.

Dorpsvisie enquête
Wat vind u van het dorp? Wat kan beter? Wat is goed?
Helpt u ons mee om een dorpsvisie te maken? Vul de enquête in en maak kans op mooie waardebonnen!

X