Meteen naar de inhoud

Wandelpad De Haansvaart

Een rechtstreekse wandelverbinding vanaf het dorp Hellum naar het Schildmeer was een langgekoesterde wens van het dorp. Na grootse inspanning van vele vrijwilligers en met de financiering door Nationaal Programma Groningen, de gemeente Midden-Groningen en waterschap Hunze en Aa’s is deze wandelverbinding gerealiseerd en op 6 mei officieel 2023 geopend.

De route

Mocht bovenstaande Google Maps kaart niet goed werken dan kunt u de kaart proberen te bekijken via deze link: Wandelpad De Haansvaart

Het wandelpad van een ruime 3 kilometer lang begint bij de Hoofdweg in Hellum (brug over de Haansvaart) en voert zigzaggend en parallel langs de Haansvaart naar de monumentale Haanssluis en het Schildmeer.

Onderweg passeert u op de wandelroute 2 bruggen. 1 brug heeft de naam Achter d’Holtstek welke is vernoemd naar een voormalige houtstek aan de Hoofdweg in Hellum direct naast de Haansvaart.

Bordje bij het begin van wandelpad De Haansvaart bij de Hoofdweg in Hellum.
Bordje bij het begin van wandelpad De Haansvaart bij de Hoofdweg in Hellum. Foto: Jeroen Maathuis

De andere brug draagt de naam Dikke Vlint. Een vlint is een zwerfsteen die in de ijstijd door een gletsjer of een ijskap is meegevoerd. In het geval van de voormalige vlint in Hellum vermoedelijk vanuit het gebied wat nu Scandinavië is. Het is niet bekend waar de vlint van Hellum gebleven is. Mogelijk is de steen door de werkverschaffing in de 20e eeuw stuk geslagen om als wegverharding te dienen.

Het wandelpad van de Haanssluis aan op een wandelpad van het natuurgebied ’t Roegwold.

Op het wandelpad De Haansvaart bent u verplicht om uw hond aan te lijnen. Los laten lopen van uw hond is dus niet toegestaan.

Dorpsvisie enquête
Wat vind u van het dorp? Wat kan beter? Wat is goed?
Helpt u ons mee om een dorpsvisie te maken? Vul de enquête in en maak kans op mooie waardebonnen!

X