Meteen naar de inhoud

Snel Internet Groningen

Snel Internet Groningen

Snel Internet Groningen failliet verklaart per 6 juni 2023

Rodin Broadband Groningen (het bedrijf achter Snel Internet Groningen) is per 6 juni 2023 failliet verklaard. Het is nog onbekend wat er met de aanleg van de snelle internetverbindingen in het buitengebied gaat gebeuren. Al aangelegde verbindingen worden voorlopig in stand gehouden. De curator onderhandelt nog met overnamekandidaten.

Meer details over bovenstaande staat in dit nieuwsbericht: Glasvezelupdate: Delta Netwerk legt niet aan, ViberQ failliet, Glaspoort gestart met uitrol in Harkstede

Het aansluitgebied van Snel Internet Groningen zou in principe alle woningen die wat verder van de Hoofdweg af staan betreffen. Dat zijn de lichtblauwe stippen op kaart hier rechts. In dit gebied zou glasvezel of een qua snelheid gelijkwaardige verbinding (bijvoorbeeld een straalverbinding) aangelegd worden conform afspraken die in 2017 al zijn gemaakt.

ViberQ was van het zelfde moederbedrijf als Snel Internet Groningen (namelijk de Rodin Group) en heeft tijdens de informatiebijeenkomst na afloop van de algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen Hellum op donderdag 6 oktober 2022 aangegeven best ViberQ in de kern én het buitengebied te willen aanleggen als minimaal 50% van ALLE adressen in Hellum besloot een glasvezel jaarabonnement af te nemen. In dat geval zou dan iedereen de zelfde keuze uit aangesloten internetproviders hebben. Helaas is de 50% niet gehaald en zijn zowel ViberQ als Snel Internet inmiddels failliet verklaart.

Lees meer over ViberQ op de pagina ViberQ.

Aansluitgebied ViberQ
Aansluitgebied ViberQ (donkerblauwe stippen) en Snel Internet Groningen (lichtblauwe stippen).
Bron kaart: ViberQ
(klik voor een vergroting)

Nadat bekend werd dat Snel Internet Groningen on hold werd gezet wegens een verschil van mening met overheden over de financiering en ViberQ als commerciële partij ook bezig was met een campagne om diensten aan te bieden op witte adressen (de laantjes in, wat verder van de Hoofdweg af) besloot Delta Netwerk om óók glasvezeldiensten aan te bieden op die zelfde witte adressen. Daarnaast gaat glasvezelnetwerkbeheerder Glaspoort óók glasvezelaansluitingen voor bijna heel Hellum aanbieden. Delta Netwerk heeft besloten om haar netwerk niet aan te leggen. Glaspoort zal nog steeds gaan aanleggen. Oók op witte adressen.

Een verschil van mening met de overheden over de financiën van het project Snel Internet Groningen gaf al de nodige vertraging aan het project. Aandeelhouder CEBF heeft dit geprobeerd vlot te trekken, maar is hier in niet geslaagd. Rodin Broadband Groningen (het bedrijf achter Snel Internet Groningen) is op 6 juni 2023 failliet verklaart. De curator is op dit moment van schrijven (24 augustus 2023) bezig met onderhandelingen met overnamekandidaten. Ondertussen worden al opgeleverde aansluitingen voorlopig in stand gehouden.

Dit zijn de internetproviders die leveren over het netwerk van Snel Internet Groningen. Klik op een logo op de bijbehorende website met meer informatie te bezoeken.

Onvi
Stipte.nl
Qonnected

Snel Internet Groningen legde een maatwerk netwerk aan. Dit betekent hoofdzakelijk dat het kan gaan om een zogenaamde AON verbinding of een professionele stabiele straalverbinding.

Bij AON loopt de glasvezel rechtstreeks van de centrale naar je huis en kan deze ook rechtreeks verbonden worden met je eigen apparatuur die hier voor geschikt is. De glasvezelverbinding wordt tot aan de centrale dus niet gedeeld met buurtgenoten. Dit is dus hetzelfde idee als bij DSL via de telefoonlijn van KPN.

Bij een straalverbinding wordt er in de omgeving een mast geplaatst met een soort schotel er aan die wijst in de richting waar de afnemers wonen. De afnemer heeft bij de woning dan ook een mast staan met daarin een schotel. De schotels worden zodanig geplaatst dat er geen obstakels tussen de 2 schotels door kunnen komen die mogelijk de verbinding beïnvloeden. Ook is de communicatie via deze draadloze verbinding stabiel door het gebruik van professionele apparatuur met lagere frequenties.

Bronnen:
AVM left aansluittypes uit: glasvezel
Freedom community – Terminologie rondom glasvezel
Persoonlijk gesprek sales medewerker ViberQ

Snel Internet Groningen was ontstaan vanuit onderzoeksproject Breedband Noord-Groningen 1 en vervolgens een subsidieregeling / leningsregeling van de provincie Groningen, Economic Board Groningen en de Nationaaal Coördinator Groningen. De subsidieregeling is onderdeel geworden van Groningen@Work van de provincie Groningen, het programma Digitale Bereikbaarheid van de EBG en het programma Kansrijk Groningen van NCG 2. Rodin Broadband Groningen B.V. (onderdeel van de Rodin Group) won de aanbesteding en legde een deel van de infrastructuur aan, maar heeft nooit het hele project kunnen opleveren vanwege financiële tekorten die niet door de overheden werden opgelost.

Aanleg van een glasvezelmantelbuis
Aanleg van een glasvezelmantelbuis.
Bron: Snel Internet Groningen
(klik voor vergroting)

Het project was bedoeld om adressen waarop binnen 3 jaar na de peildatum geen verbetering van de internetverbinding door commerciële marktpartijen werd verwacht alsnog via een subsidieregeling van snel internet te voorzien. Op deze adressen gold dan ook een drempelsnelheid qua internetverbinding alvorens het op de lijsten voor dit project werd geplaatst. De adressen op deze lijst worden zogenaamde “witte adressen” genoemd en zijn veelal adressen die iets verder van de Hoofdweg af liggen. Overige adressen konden al de beschikking hebben over snel internet, werden daarom “grijze adressen” genoemd en konden niet in aanmerking komen voor Snel Internet Groningen.

Snel internet Groningen zou op bovengenoemde adressen zorgen voor snel internet middels glasvezel of straalverbindingen voor een ieder die zich daar voor heeft ingeschreven.

De providerkeuze was aanvankelijk beperkt, maar uiteindelijk bestond de keuze uit Onvi, Stipte.nl en Qonnected 3.

Zustermaatschappij ViberQ heeft het aanbod gedaan om HEEL Hellum de zelfde keuzes te bieden als 50% van alle adressen een glasvezel jaarabonnement afsluit. Helaas is deze 50% niet gehaald. Kijk voor meer details daarover op de informatiepagina over ViberQ. Ook ViberQ is inmiddels op 11 augustus 2023 failliet verklaard.

Bronnen:
1 Breedband Noord-Groningen – Over dit intiatief
2 Snel Internet Groningen – Over ons
3 Snel Internet Groningen – Providers

https://www.snelinternetgroningen.nl

088 – 011 78 20
De Verbetering 1, 9744DZ, Groningen
Snel Internet Groningen

Dorpsvisie enquête
Wat vind u van het dorp? Wat kan beter? Wat is goed?
Helpt u ons mee om een dorpsvisie te maken? Vul de enquête in en maak kans op mooie waardebonnen!

X