Huidige status
On hold
Aansluitgebied
Het aansluitgebied van Snel Internet Groningen betreft in principe alle woningen die wat verder van de Hoofdweg af staan. Dat zijn de lichtblauwe stippen op kaart hier rechts. In dit gebied wordt sowieso glasvezel of een qua snelheid gelijkwaardige verbinding (bijvoorbeeld een straalverbinding) aangelegd conform afspraken die in 2017 al zijn gemaakt.
ViberQ is van het zelfde moederbedrijf als Snel Internet Groningen (namelijk de Rodin Group) en heeft tijdens de informatiebijeenkomst na afloop van de algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen Hellum op donderdag 6 oktober 2022 aangegeven best ViberQ in de kern én het buitengebied te willen aanleggen als minimaal 50% van ALLE adressen in Hellum besluit een glasvezel jaarabonnement af te nemen. In dat geval zou dan iedereen de zelfde keuze uit aangesloten internetproviders hebben. Helaas is de 50% niet gehaald.
Lees meer over ViberQ op de pagina ViberQ!
Nadat bekend werd dat Snel Internet Groningen voorlopig on hold is gezet (zie rode kader “On hold” hierboven) en ViberQ als commerciële partij ook bezig is diensten aan te bieden voor witte adressen (de laantjes in, wat verder van de Hoofdweg af) heeft Delta Netwerk besloten om óók glasvezeldiensten aan te bieden op die zelfde witte adressen. Daarnaast gaat glasvezelnetwerkbeheerder Glaspoort óók glasvezelaansluitingen voor bijna heel Hellum aanbieden. Hier onder vallen ook veel witte adressen.
Wat gebeurt er als Snel Internet Groningen niet doorgaat?
Zoals u verder naar boven op deze pagina kunt lezen is er onenigheid tussen Rodin (moederbedrijf van Snel Internet Groningen). Dit heeft Rodin doen besloten om het project Snel Internet Groningen on hold te zetten in afwachting van betere afspraken met de provincie Groningen. Wanneer dit project doorgaat is dus onzeker.
Dit heeft geen gevolgen voor de voortgang bij de glasvezelprojecten van ViberQ, Delta Netwerk en Glaspoort.
Internetproviders
Dit zijn de internetproviders die leveren over het netwerk van Snel Internet Groningen. Klik op een logo op de bijbehorende website met meer informatie te bezoeken.
Type netwerk
Snel Internet Groningen legt een maatwerk netwerk aan. Dit betekent hoofdzakelijk dat het kan gaan om een zogenaamde AON verbinding of een professionele stabiele straalverbinding.
Bij AON loopt de glasvezel rechtstreeks van de centrale naar je huis en kan deze ook rechtreeks verbonden worden met je eigen apparatuur die hier voor geschikt is. De glasvezelverbinding wordt tot aan de centrale dus niet gedeeld met buurtgenoten. Dit is dus hetzelfde idee als bij DSL via de telefoonlijn van KPN.
Bij een straalverbinding wordt er in de omgeving een mast geplaatst met een soort schotel er aan die wijst in de richting waar de afnemers wonen. De afnemer heeft bij de woning dan ook een mast staan met daarin een schotel. De schotels worden zodanig geplaatst dat er geen obstakels tussen de 2 schotels door kunnen komen die mogelijk de verbinding beïnvloeden. Ook is de communicatie via deze draadloze verbinding stabiel door het gebruik van professionele apparatuur met lagere frequenties.
Bronnen:
AVM left aansluittypes uit: glasvezel
Freedom community – Terminologie rondom glasvezel
Persoonlijk gesprek sales medewerker ViberQ
Over Snel Internet Groningen
Snel Internet Groningen is ontstaan vanuit onderzoeksproject Breedband Noord-Groningen 1 en vervolgens een subsidieregeling / leningsregeling van de provincie Groningen, Economic Board Groningen en de Nationaaal Coördinator Groningen. De subsidieregeling is onderdeel geworden van Groningen@Work van de provincie Groningen, het programma Digitale Bereikbaarheid van de EBG en het programma Kansrijk Groningen van NCG 2. Rodin Broadband Groningen B.V. (nu Rodin Group) heeft de aanbesteding gewonnen en legt de infrastructuur aan.

Bron: Snel Internet Groningen
(klik voor vergroting)
Het project was bedoeld om adressen waarop binnen 3 jaar na de peildatum geen verbetering van de internetverbinding door commerciële marktpartijen werd verwacht alsnog via een subsidieregeling van snel internet te voorzien. Op deze adressen gold dan ook een drempelsnelheid qua internetverbinding alvorens het op de lijsten voor dit project werd geplaatst. De adressen op deze lijst worden zogenaamde “witte adressen” genoemd en zijn veelal adressen die iets verder van de Hoofdweg af liggen. Overige adressen konden al de beschikking hebben over snel internet, werden daarom “grijze adressen” genoemd en konden niet in aanmerking komen voor Snel Internet Groningen.
Snel internet Groningen zorgt op bovengenoemde adressen voor snel internet middels glasvezel of straalverbindingen voor een ieder die zich daar voor heeft ingeschreven.
De providerkeuze was beperkt en momenteel is de keuze uit Onvi, Stipte.nl en Qonnected 3.
Door diverse omstandigheden heeft het project veel vertraging opgelopen.
Vanwege overheidsgelden en ter voorkoming van ongeoorloofde staatssteun legt alleen Snel internet Groningen het snelle internet op de witte adressen / buitengebied aan.
Zustermaatschappij ViberQ heeft echter het aanbod gedaan om HEEL Hellum de zelfde keuzes te bieden als 50% van alle adressen een glasvezel jaarabonnement afsluit. Helaas is deze 50% niet gehaald. Kijk voor meer details op de informatiepagina over ViberQ.
Bronnen:
1 Breedband Noord-Groningen – Over dit intiatief
2 Snel Internet Groningen – Over ons
3 Snel Internet Groningen – Providers
Contactgegevens Snel Internet Groningen
https://www.snelinternetgroningen.nl088 – 011 78 20
De Verbetering 1, 9744DZ, Groningen
Snel Internet Groningen
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.