Snel Internet Groningen

HEEL Hellum aan de glasvezel! - Verlengd
HEEL Hellum aan de glasvezel! – Verlengd – Grote vierkante banner
Snel Internet Groningen

On hold

Op dit moment probeert moederbedrijf Rodin Broadband te overleggen met de provincie Groningen over de haalbaarheid van dit project. Tegenslagen met vergunningen, niet waar te maken beloftes van lokale overheden, de torenhoge inflatie en veranderde eisen van de consument nopen Rodin Broadband tot het tijdelijk stopzetten van dit project totdat de provincie Groningen met meer geld en betere afspraken over de brug komt.

Het aansluitgebied van Snel Internet Groningen betreft in principe alle woningen die wat verder van de Hoofdweg af staan. Dat zijn de lichtblauwe stippen op kaart hier rechts. In dit gebied wordt sowieso glasvezel of een qua snelheid gelijkwaardige verbinding (bijvoorbeeld een straalverbinding) aangelegd conform afspraken die in 2017 al zijn gemaakt.

ViberQ is van het zelfde moederbedrijf als Snel Internet Groningen (namelijk de Rodin Group) en heeft tijdens de informatiebijeenkomst na afloop van de algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen Hellum op donderdag 6 oktober 2022 aangegeven best ViberQ in de kern én het buitengebied te willen aanleggen als minimaal 50% van ALLE adressen in Hellum besluit een glasvezel jaarabonnement af te nemen. In dat geval zou dan iedereen de zelfde keuze uit aangesloten internetproviders hebben. Dus overtuig elkaar van de voordelen van glasvezel internet via het ViberQ netwerk en zorg met elkaar voor de verglazing van het HELE dorp!

Hier op zijn 2 uitzonderingen:

 • Glasvezel aanleggen naar de andere kant van de provinciale weg is lastig en dus zal de Zandwerf een maatwerk oplossing geboden krijgen op basis van het aantal aanmeldingen op de Zandwerf. Dit geldt ook voor het aanbod van internetproviders.
 • De Westerzanden ligt te ver van de Hoofdweg af met te weinig aansluitadressen om rendabel glasvezel naar toe te kunnen aanleggen. Ook hier zal ViberQ een maatwerk oplossing bieden. En ook hier zal het aanbod van providers maatwerk worden.

Lees meer over ViberQ op de pagina ViberQ!

Aansluitgebied ViberQ
Beoogd aansluitgebied ViberQ (donkerblauwe stippen). Als 50% van het hele dorp een glasvezelabonnement neemt tellen de lichtblauwe stippen ook mee. Bron kaart: ViberQ
(klik voor een vergroting)

Help het dorp!

Als u uw internetabonnement afsluit via de keuzehulp op de website van ViberQ en de code parel invult krijgt Vereniging Dorpsbelangen Hellum daar voor €30,=. Hiermee kunnen we ons dorp verbeteren en ook leuke activiteiten organiseren! Ga hier naar de keuzehulp:

https://www.viberq.nl/keuzehulp/

Nadat bekend werd dat Snel Internet Groningen voorlopig on hold is gezet (zie rode kader “On hold” hierboven) en ViberQ als commerciële partij ook bezig is diensten aan te bieden voor witte adressen (de laantjes in, wat verder van de Hoofdweg af) heeft Delta Netwerk besloten om óók glasvezeldiensten aan te bieden op die zelfde witte adressen.

Inventarisatie: Laat het ons weten dat u meedoet!

Zo kunnen wij u op de hoogte houden of de 50% voor ViberQ gehaald wordt of niet en dus buitengebied en kern als 1 geheel behandeld kunnen gaan worden! Snel Internet Groningen zal daarmee komen te vervallen en HEEL Hellum krijgt de zelfde keuzemogelijkheden qua internetproviders!

  Velden met een * zijn verplicht. Andere velden zijn optioneel.

  Dit formulier dient niet om glasvezel aan te vragen of uw interesse kenbaar te maken! Wij willen puur weten welk adres via welk netwerk diensten heeft aangevraagd om de percentages aanmeldingen goed bij te kunnen houden.

  Adres*

  Bewijs dat u geen robot bent*

  Werkt het formulier niet goed? U mag ons dan e-mailen op . Wanneer u de bevestiging van de aanvraag van uw glasvezel jaarabonnement of de bevestiging van ViberQ’s intentieverklaringsformulier doorstuurt denkt u er dan aan om hier de gevoelige informatie uit te halen die u niet wilt delen (zoals klantnummers, bankrekeningnummers, telefoonnummers, etc.).

  Wat gebeurt er als Snel Internet Groningen niet doorgaat?

  Zoals u verder naar boven op deze pagina kunt lezen is er onenigheid tussen Rodin (moederbedrijf van Snel Internet Groningen). Dit heeft Rodin doen besloten om het project Snel Internet Groningen on hold te zetten in afwachting van betere afspraken met de provincie Groningen. Wanneer dit project doorgaat is dus onzeker.

  Dit heeft geen gevolgen voor de voortgang bij de glasvezelprojecten van ViberQ en Delta Netwerk.

  Dit zijn de internetproviders die leveren over het netwerk van Snel Internet Groningen. Klik op een logo op de bijbehorende website met meer informatie te bezoeken.

  Onvi
  Stipte.nl
  Qonnected

  Snel Internet Groningen legt een maatwerk netwerk aan. Dit betekent hoofdzakelijk dat het kan gaan om een zogenaamde AON verbinding of een professionele stabiele straalverbinding.

  Bij AON loopt de glasvezel rechtstreeks van de centrale naar je huis en kan deze ook rechtreeks verbonden worden met je eigen apparatuur die hier voor geschikt is. De glasvezelverbinding wordt tot aan de centrale dus niet gedeeld met buurtgenoten. Dit is dus hetzelfde idee als bij DSL via de telefoonlijn van KPN.

  Bij een straalverbinding wordt er in de omgeving een mast geplaatst met een soort schotel er aan die wijst in de richting waar de afnemers wonen. De afnemer heeft bij de woning dan ook een mast staan met daarin een schotel. De schotels worden zodanig geplaatst dat er geen obstakels tussen de 2 schotels door kunnen komen die mogelijk de verbinding beïnvloeden. Ook is de communicatie via deze draadloze verbinding stabiel door het gebruik van professionele apparatuur met lagere frequenties.

  Bronnen:
  AVM left aansluittypes uit: glasvezel
  Freedom community – Terminologie rondom glasvezel
  Persoonlijk gesprek sales medewerker ViberQ

  Snel Internet Groningen is ontstaan vanuit onderzoeksproject Breedband Noord-Groningen 1 en vervolgens een subsidieregeling / leningsregeling van de provincie Groningen, Economic Board Groningen en de Nationaaal Coördinator Groningen. De subsidieregeling is onderdeel geworden van Groningen@Work van de provincie Groningen, het programma Digitale Bereikbaarheid van de EBG en het programma Kansrijk Groningen van NCG 2. Rodin Broadband Groningen B.V. (nu Rodin Group) heeft de aanbesteding gewonnen en legt de infrastructuur aan.

  Aanleg van een glasvezelmantelbuis
  Aanleg van een glasvezelmantelbuis.
  Bron: Snel Internet Groningen
  (klik voor vergroting)

  Het project was bedoeld om adressen waarop binnen 3 jaar na de peildatum geen verbetering van de internetverbinding door commerciële marktpartijen werd verwacht alsnog via een subsidieregeling van snel internet te voorzien. Op deze adressen gold dan ook een drempelsnelheid qua internetverbinding alvorens het op de lijsten voor dit project werd geplaatst. De adressen op deze lijst worden zogenaamde “witte adressen” genoemd en zijn veelal adressen die iets verder van de Hoofdweg af liggen. Overige adressen konden al de beschikking hebben over snel internet, werden daarom “grijze adressen” genoemd en konden niet in aanmerking komen voor Snel Internet Groningen.

  Snel internet Groningen zorgt op bovengenoemde adressen voor snel internet middels glasvezel of straalverbindingen voor een ieder die zich daar voor heeft ingeschreven.

  De providerkeuze was beperkt en momenteel is de keuze uit Onvi, Stipte.nl en Qonnected 3.

  Door diverse omstandigheden heeft het project veel vertraging opgelopen.

  Vanwege overheidsgelden en ter voorkoming van ongeoorloofde staatssteun legt alleen Snel internet Groningen het snelle internet op de witte adressen / buitengebied aan.
  Zustermaatschappij ViberQ heeft echter het aanbod gedaan om HEEL Hellum de zelfde keuzes te bieden als 50% van alle adressen een glasvezel jaarabonnement afsluit. Kijk voor meer details op de informatiepagina over ViberQ.

  Bronnen:
  1 Breedband Noord-Groningen – Over dit intiatief
  2 Snel Internet Groningen – Over ons
  3 Snel Internet Groningen – Providers

  https://www.snelinternetgroningen.nl

  088 – 011 78 20
  De Verbetering 1, 9744DZ, Groningen
  Snel Internet Groningen