Meteen naar de inhoud

Definitieve uitslag ViberQ: wel naar kern, niet naar witte adressen + uitleg alternatieven

ViberQ

Vandaag heeft ViberQ de definitieve uitslag van haar vraagbundelingsacties in het lint Harkstede t/m Siddeburen naar buiten gebracht. Hieruit blijkt dat ViberQ alleen zal worden aangelegd in Harkstede en Hellum. In Hellum zal glasvezel van ViberQ NIET worden aangelegd op de witte adressen (buitengebied). Welke gevolgen dit met zich meebrengt en welke alternatieven leggen wij u uit in dit nieuwsartikel.

Dit artikel is geschreven door webmaster / glasvezel deskundige Jeroen Maathuis

Het verloop van de vraagbundeling van ViberQ in Hellum

ViberQ is op 27 september 2022 van start gegaan met haar vraagbundeling. Door middel van vraagbundeling kan ViberQ achterhalen hoeveel interesse er is voor het afnemen van glasvezelaansluitingen en dus of het commercieel rendabel is om een glasvezelnetwerk aan te leggen in het betreffende vraagbundelingsgebied. Voor Hellum werd het doel op 20% in de kern gesteld. 20% van alle adressen moest een glasvezelabonnement hebben afgesloten bij 1 van de internetproviders op het netwerk van ViberQ om glasvezel in de kern aangelegd te krijgen.

Op aandringen van glasvezelvoorvechter Jeroen Maathuis en Dorpsbelangen Hellum heeft ViberQ destijds besloten om het aanbod ook te doen voor de witte adressen (buitengebied), omdat die al lang wachtten op Snel Internet Groningen (welke van het zelfde moederbedrijf Rodin is). Om heel Hellum van glasvezel van ViberQ te voorzien werd het doel gesteld op 50% voor het gehele dorp. Als 50% van alle adressen in het dorp een glasvezeljaarabonnement zou afsluiten dan zou ViberQ in het hele dorp haar glasvezelnetwerk gaan aanleggen. Dit netwerk zou in dat geval dan in plaats van Snel Internet Groningen komen. Mensen moesten dan wel opnieuw hun intentie uitspreken om een glasvezelabonnement af te sluiten op het netwerk van ViberQ.

Aansluitgebied ViberQ
Beoogd aansluitgebied ViberQ (donkerblauwe stippen). Als 50% van het hele dorp een glasvezelabonnement zou nemen tellen de lichtblauwe stippen ook mee. Bron kaart: ViberQ

Het plan voor de witte adressen (buitengebied) werd op 6 oktober 2022 enthousiast onthaalt tijdens de algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen Hellum en iedereen was het met elkaar eens dat we elkaar moesten helpen de 50% te halen. Men vond het wel jammer dat de Westerzanden en de Zandwerf niet op glasvezel konden worden aangesloten, maar de belofte werd gedaan dat zij via maatwerkoplossingen ook enorm vooruit kunnen gaan op hun internetsnelheden. Na dit bericht kamen er veel aanmeldingen binnen. De meeste aanmeldingen zijn vanuit de witte adressen gekomen blijkt uit onze eigen metingen gecombineerd met enkele globale gegevens die ViberQ met ons deelde. In de kern was het aandeel dat zich heeft aangemeld voor glasvezel van ViberQ veel kleiner.

Delta Netwerk

Op een gegeven moment kreeg Delta Netwerk in de gaten dat er enorm veel interesse is voor glasvezel op de witte adressen en dat zij van de overheid daar gewoon mogen leveren. Daarop brachten zij op 28 oktober 2022 het nieuws naar buiten dat ook zij de witte adressen kunnen aansluiten op hun glasvezelnetwerk. Uit eigen onderzoek van webmaster Jeroen Maathuis en onze eigen statistieken blijkt dat dit voor Hellum weinig impact heeft gehad: slechts een hel klein deel van Hellum heeft gekozen voor Delta Netwerk (gegevens van een maand geleden).

Glaspoort

En toen kwam daar Glaspoort als 3e glasvezelnetwerkbeheerder om de hoek kijken. Met KPN als grote bekende aandeelhouder daar van. Pensioenfonds ABP is de andere bekende aandeelhouder. Met de wetenschap dat Glaspoort haar netwerk ook zal gaan aanleggen kiezen ook veel mensen om bij KPN via Glaspoort te blijven.

Tot slot kent ons dorp ook veel tevreden Ziggo gebruikers die er voor kiezen bij Ziggo te blijven.

De gevolgen voor de glasvezelnetwerken van Rodin (ViberQ en Snel Internet Groningen)

Nu de 50% niet gehaald is vraagt u zich waarschijnlijk af wat de gevolgen zijn voor de glasvezelnetwerken van Rodin. Dit zijn de gevolgen:

 • Glasvezel van ViberQ wordt alleen aangelegd op de adressen in de kern van Hellum die een glasvezel jaarabonnement hebben afgesloten bij 1 van de internetproviders die leveren via het netwerk van ViberQ. Aanmelden is nog steeds mogelijk via de postcodecheck van ViberQ. Doet u dit nu dan bespaart u nog steeds op de eenmalige aansluitkosten van €500,=. Als de aanleg van het netwerk al aan de gang is kost het sowieso €500,= om nog aangesloten te kunnen worden.
 • Glasvezel van ViberQ wordt NIET aangelegd op de witte adressen. Opgegeven intenties tot het afnemen van een glasvezelabonnement worden niet daadwerkelijk omgezet in een abonnement en komen dus te vervallen.
 • Snel Internet Groningen wordt WEL aangelegd op de witte adressen, maar dit project staat “on hold” in verband met een geschil met de provincie over de kosten en afspraken van het project. Er is op dit moment nog geen duidelijkheid over de afloop van dit geschil.

Welke mogelijkheden heeft u nu als u alsnog een glasvezeljaarabonnement wilt afsluiten?

Doordat er nog 2 andere glasvezelnetwerkbeheerders actief zijn is er voor veel adressen nog steeds keuze qua netwerk en internetproviders. Het hangt van waar exact u woont welke mogelijkheden u heeft. Onderstaand lijstje bied geen 100% garantie en is opgesteld op basis van postcodechecks van alle partijen. Doet u bij voorkeur zelf een postcodecheck bij de verschillende partijen om een 100% sluitend antwoord te verkrijgen op de beschikbaarheid van glasvezel op uw adres.

Dit zijn de mogelijkheden:

 • Hoofdweg – doorgaande weg, Bovenpad, Enterij, Kerkstraat, Populierenlaan, Menoldalaan
  • ViberQ: Aanmelden nog steeds mogelijk om €500,= aansluitkosten te besparen.
  • Delta Netwerk: Aanmelden nog steeds mogelijk t/m 25 januari 2023 om €350,= activatiekosten of €650,= aansluitkosten te besparen.
  • Glaspoort: Aanmelden niet noodzakelijk. Kosteloze glasvezelaansluiting mogelijk zonder abonnementsverplichting. Ook later een abonnement afsluiten brengt buiten het abonnement geen eenmalige kosten aan Glaspoort met zich mee.
 • Hoofdweg – lanen, Deldenlaan, Oestlaan
  • ViberQ: Heel enkele uitzonderingen vallen bij ViberQ nog onder de kern. Zie daar voor bovenstaande mogelijkheden. Doe de postcodecheck om zeker te zijn.
  • Delta Netwerk: Aanmelden nog steeds mogelijk t/m 25 januari 2023 om €350,= activatiekosten of €650,= aansluitkosten te besparen.
  • Glaspoort: Aanmelden niet noodzakelijk. Kosteloze glasvezelaansluiting mogelijk zonder abonnementsverplichting. Ook later een abonnement afsluiten brengt buiten het abonnement geen eenmalige kosten aan Glaspoort met zich mee.
 • Westerzanden, Zandwerf
  • Geen van de glasvezelnetwerkbeheerders levert hier.
 • Kappershuttenweg
  • Glaspoort: Aansluiting verkrijgen slechts bij enkele woningen voor aan de straat mogelijk. Aanmelden in dat geval niet noodzakelijk. Kosteloze glasvezelaansluiting mogelijk zonder abonnementsverplichting. Ook later een abonnement afsluiten brengt buiten het abonnement geen eenmalige kosten aan Glaspoort met zich mee. Doe de postcodecheck om zeker te zijn over de beschikbaarheid.

Wat is de planning voor ViberQ?

De exacte planning is op dit moment moeilijk te geven. Globaal valt het volgende te vertellen:

 • Aanvang graafwerkzaamheden in het voorjaar wanneer de kans op vorst wat kleiner is.
 • Een half jaar na aanvang van de graafwerkzaamheden zullen waarschijnlijk de laatste woningen zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk van ViberQ.

ViberQ zal via haar website iedereen op de hoogte houden van de voortgang van het project.

Overnames

Dan om nog een stukje ongerustheid weg te nemen: voorlopig zijn er geen overnameplannen tussen de 3 glasvezelnetwerkbeheerders. Wel heeft KPN interesse om Delta Netwerk over te nemen wanneer deze in de verkoop komt. Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/kpn-wil-delta-fiber-enof-open-dutch-fiber-kopen/

In het verleden heeft Delta Netwerk ook geprobeerd KPN over te nemen: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/13027141/moederbedrijf-delta-overweegt-kpn-over-te-nemen

ViberQ heeft geen plannen om andere partijen over te nemen en is ook geen partij die op het punt staat overgenomen te worden.

Doorgaans worden bij overnames de al bestaande netwerken gehandhaaft zoals ze al zijn. De keuze voor glasvezel die u nu maakt blijft ook in de toekomst uw keuze. Mocht dit anders lopen dan zult u uiteraard door uw internet provider en.of glasvezelnetwerkbeheerder dar over geïnformeerd worden.

Meer informatie

Meer informatie over de glasvezelnetwerkbeheerders vind u op onze glasvezelpagina’s: https://www.dorpsbelangenhellum.nl/glasvezel/. Webmaster Jeroen Maathuis doet zijn best om deze pagina’s te voorzien van telkens de meest actuele informatie.

Verder kunt u terecht bij de glasvezelnetwerkbeheerders zelf:

Verder zijn er nog 2 partijen die voorlichtingsbijeenkomsten geven. Dit zijn de dichtstbijzijnde op dit moment bekend:

 • Delta Netwerk: donderdag 5 januari 2023, 15:00 – 17:00 uur: Dorpshuis Tonegido, Hoofdweg 52a, Hellum. Om 15:00 uur wordt een korte presentatie gegeven.
 • Glaspoort: donderdag 22 december 2022, 18:30 – 18:50 uur: online op https://www.glaspoort.nl/glasvezelupdate/. In een 20 minuten durende presentatie wordt uitgelegd wie Glaspoort is, hoe ze te werk gaan, wat het aansluitgebied is en is er ruimte voor het beantwoorden van enkele ingediende vragen.

Wij hopen dat u met bovenstaande informatie een goed geïnformeerde keuze kunt maken wanneer u besluit een glasvezelaansluiting af te nemen. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat de 3 glasvezelnetwerkbeheerders naast elkaar hun netwerken aanleggen. U kunt dus meerdere glasvezelaansluitingen naast elkaar in huis krijgen als u dat wilt!

Wij passen zo snel mogelijk onze glasvezelpagina’s aan op de meest actuele informatie. het kan echter zijn dat de informatie soms iets achter loopt op de meest actuele stand van zaken.

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dorpsvisie enquête
Wat vind u van het dorp? Wat kan beter? Wat is goed?
Helpt u ons mee om een dorpsvisie te maken? Vul de enquête in en maak kans op mooie waardebonnen!

X