Meteen naar de inhoud

Veelgestelde vragen

Op deze pagina proberen we zoveel mogelijk veelgestelde en andere logische vragen te beantwoorden. Mist u een vraag waarvan u denkt dat deze nuttig is op deze pagina beantwoord te zien? Neemt u dan contact op met de webmaster op het e-mailadres .

Ik begrijp alle genoemde technische termen niet zo goed. Kunnen jullie mij uitleggen wat er bedoeld wordt?

Hier voor hebben we een pagina met de titel Terminologie online geplaatst.

Waarom moet ik al een abonnement afsluiten terwijl de glasvezel er nog niet ligt? Straks maak ik kosten voor iets wat ik nog niet heb!

Het aanleggen van een compleet nieuw netwerk zoals een glasvezelnetwerk is een grote investering voor een bedrijf. Vaak worden de kosten ervan voor een groot deel bekostigd uit een budget die door een investeerder ter beschikking is gesteld. Dit maakt een nieuw netwerk echter niet volledig kostendekkend. Dit is de reden waarom een beheerder van een nieuw netwerk eerst zeker wil weten of de beoogde gebruikers van dat netwerk zich willen committeren aan dat netwerk. Dit stellen zij vast aan de hand van de hoeveelheid toegezegd afnames van abonnementen.

Het is gebruikelijk bij de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken dat men een aanmelddrempel vereist. In het geval van ViberQ en Delta Netwerk geldt dat minimaal 20% van de kern van een dorp een glasvezel glasvezel jaarabonnement moet hebben afgesloten alvorens men tot de aanleg van het glasvezelnetwerk overgaat. Bij Glaspoort geldt deze vereiste niet aangezien zij hun netwerk sowieso aanleggen.

Misschien bent u bang dat u al voor iets moet betalen wat nog niet gebruikt kan worden. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Het abonnement gaat pas in als het glasvezelnetwerk van uw keuze volledig aangelegd is en het abonnement is geactiveerd. Eerder niet. En als het netwerk van uw keuze niet wordt aangelegd wegens te weinig aanmeldingen dan komt het hele glasvezelabonnement dat u heeft aangevraagd te vervallen.

Heeft u zich bedacht en wilt u toch niet verder met de internetprovider waar u een contract mee heeft afgesloten? U heeft een bedenktermijn van 14 dagen na de dagtekening van uw contractbevestiging van uw (nieuwe) internetprovider (bron: ACM Consuwijzer – Wanneer heb ik bedenktijd?).

Ik zit nu bij provider x. Kan ik glasvezel afnemen via provider x?

De glasvezelnetwerken van Delta Netwerk, ViberQ en Glaspoort zijn open netwerken. Dit betekent dat het iedere provider vrij staat om met deze 3 partijen in overleg te treden om toe te treden tot diens netwerken. Hierbij kan het voorkomen dat beide partijen er niet samen uit komen, dat het uit concurrentieoverwegingen niet handig is om toe te treden, dat het niet rendabel is met het verwachtte aantal te bedienen klanten of omdat er gewoonweg onvoldoende interesse is. Hier door leveren niet alle internetproviders over de glasvezelnetwerken. De situatie is dus niet het zelfde als bij bijvoorbeeld DSL internet (via de telefoonlijn), mobiel internet of schotelinternet.

Wanneer worden de netwerken open netwerken voor alle internetproviders?

Zowel de netwerken van Delta Netwerk als van ViberQ als van Glaspoort zijn al open netwerken. Elke internetprovider (ook de grote groene en oranje reuzen) zijn welkom om in contact te treden met Delta Netwerk, ViberQ en Glaspoort om toe te treden tot diens netwerken. De grote reuzen hebben echter hun eigen netwerken die zij zoveel mogelijk willen uitbuiten. De kans dat de grote reuzen toe zullen treden tot de nieuwe netwerken is dus niet afwezig, maar wel klein. Gelukkig zijn er veel andere goede internetproviders die even zo goede diensten leveren. Soms treden wegens afspraken bij de aanleg van een nieuw netwerk sommige partijen pas toe tot het netwerk wanneer het netwerk is aangelegd.

Hoeveel bedenktermijn heb ik en wanneer gaat deze in?

U heeft een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen die in gaan vanaf het moment dat uw contract door uw glasvezel internetprovider is bevestigd. Het betreft dus geen bevestiging van Delta Netwerk, ViberQ of Glaspoort, maar van 1 van de internetproviders die over diens netwerken leveren. Als u dus op 4 november 2022 uw bestelling voor een glasvezel jaarabonnement plaatst heeft u t/m 17 november 2022 bedenktermijn. De facturatie van het glasvezel jaarabonnement gaat pas in wanneer uw aansluiting opgeleverd en geactiveerd is.

Bron: ACM ConsuWijzer – Wanneer heb ik bedenktijd?

Kan ik mijn combinatievoordelen van vast internet en een mobiele abonnement behouden?

Wanneer u vast internet via de telefoonlijn of tv-kabel afneemt en daarnaast mobiele telefonie van de zelfde aanbieder krijgt u doorgaans extra voordelen. Dit kan bestaan uit gratis extra tv-pakketten, meer belminuten, extra MB’s voor mobiel internet, etc. Bekende voorbeelden zijn “KPN Compleet” van KPN en “Volop extra voordelen” van VodafoneZiggo.

Niet alle “combinatievoordeelproviders” leveren via alle netwerken. Dat betekent dat u misschien een andere internetprovider moet kiezen om op glasvezel aangesloten te worden en daarmee de combinatievoordelen zult moeten missen. Echter enkele internetproviders op de nieuwe glasvezelnetwerken zijn ook mobiele telefonieaanbieders welke ook hun eigen combinatievoordelen bieden. Het kan dus wanneer u graag dergelijk voordelen tóch wilt behouden de moeite lonen om u even hier in te verdiepen en te overwegen om naast het afnemen van glasvezel uiteindelijk ook over te stappen met uw mobiele telefonie abonnement.

Is Delta Netwerk van KPN?

KPN wil graag Delta Netwerk overnemen als deze binnenkort in de verkoop blijkt komen te staan: https://www.totaaltv.nl/nieuws/kpn-wil-delta-fiber-enof-open-dutch-fiber-kopen/ Delta Netwerk is momenteel echter nog niet te koop.

KPN heeft eerder plannen gehad om Delta over te nemen. Onder druk van de Autoriteit Consument en Markt is dit plan afgeblazen, Volgens de ACM zou de overname de concurrentie negatief beïnvloeden. Delta is dus een zelfstandig bedrijf.

De bron voor bovenstaande uitleg wilden we later toevoegen, maar hebben we helaas niet meer terug kunnen vinden. Wel vonden we op 17 december 2022 deze oude bron: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/13027141/moederbedrijf-delta-overweegt-kpn-over-te-nemen

Ook heeft Delta Fiber (het overkoepelende bedrijf van Delta Netwerk) via eigenaar EQT in het verleden geprobeerd KPN over te nemen. Door de beschermingsstructuur van KPN tegen vijandige overnames en dus de desinteresse van KPN voor een overname is deze overname afgeketst.

Bronnen: DeAandeelHouder, TotaalTV

Officiële statement van Delta Netwerk hierover:

Is DELTA van KPN?

Nee, DELTA is geen onderdeel van KPN.

DELTA Fiber Nederland is een aanbieder van internet-, telefonie- en televisiediensten onder de merknamen DELTA en Caiway en via haar eigen kabel- en glasvezelnetwerk. Het bedrijf is een onderdeel van het Zweedse investeringsfonds EQT en het Amerikaanse Stonepeak en dus niet van KPN.

Dankzij de aanleg van glasvezel hebben al ruim één miljoen huishoudens een DELTA-glasvezelaansluiting. De ambitie is om in 2025 te groeien naar twee miljoen huisaansluitingen. DELTA investeert dus in haar eigen landelijke glasvezelnetwerk en werkt daarvoor ook niet samen met KPN.

Wordt Rodin met ViberQ en Snel Internet Groningen overgenomen door KPN of Delta Netwerk?

Momenteel zijn er geen overnameplannen van KPn of Delta Netwerk om Rodin over te nemen.

Kan ik de glasvezel tot in mijn huis laten aanleggen zonder diensten af te nemen?

Ja, dit kan. Wel verschillen de mogelijkheden hier toe per netwerkaanbieder:

 • Delta Netwerk
  Dit kan, maar wanneer u na de inschrijfperiode (t/m 25 januari) een abonnement wilt gaan gebruiken op de aansluiting kost u dit eenmalig €350,= aan aansluitkosten.
  Bronnen: Delta Netwerk – Glasvezelkrant Midden-Groningen, 29 september 2022, online informatieavond Delta Netwerk 10 oktober 2022
 • ViberQ
  Nee, dit kan niet. Nu nog aanmelden om aangesloten te worden kost eenmalig €500,= naast de kosten van uw glasvezelabonnement.
  Bron: ViberQ – Projecten – Midden-Groningen
 • Glaspoort
  Ja, dit kan. Glaspoort heeft geen abonnementsverplichting om de glasvezel tot in huis aan te laten leggen. Ook later in gebruik nemen van een glasvezelaansluiting van Glaspoort brengt geen eenmalige kosten met zich mee anders dan die van uw internetprovider.
  Bron: Glaspoort – Midden-Groningen wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk van Glaspoort

Kan ik nadat de glasvezel is aangelegd bij anderen ook zelf nog aangesloten worden op glasvezel?

Ja, dit kan. Wel zullen er grote aanlegkosten mee gemoeid raken, omdat er moet worden gegraven. Ook kost het aanvragen van vergunningen voor het graven, inzet van materieel, inzet van mensen allemaal tijd en geld.

Dit zijn de kosten welke tot dusver bekend zijn:

 • Delta Netwerk
  Gebruikelijk zijn de aanleg- en aansluitkosten €650,=. Deze krijgt u van Delta Netwerk cadeau als u vóór 25 janauri 2023 een jaarabonnement afsluit bij 1 van de bij Delta Netwerk aangesloten internetproviders. Na deze datum kan de glasvezelaansluiting zelf kosteloos tot in uw huis opgeleverd worden, maar betaalt u €350,= aansluitkosten als u alsnog internetdiensten daaroverheen wilt afnemen. Als het glasvezelnetwerk al compleet aangelegd is en de aansluiting nog tot in huis moet worden gebracht betaalt u €650,= eenmalige aanleg- en aansluitkosten.
  Bron: Delta Netwerk – Glasvezelkrant Midden-Groningen, 29 september 2022, telefoongesprek met Delta Netwerk op 29-09-2022 & Online informatieavond 10 oktober 2022
 • ViberQ
  Ja, dat kan. Dit kost echter wel €500,= eenmalig naast de kosten van glasvezelabonnement.
  Bron: ViberQ – Projecten – Midden-Groningen
 • Glaspoort
  Ja, dit kan en vraagt u aan via www.mijnaansluiting.nl. Er wordt dan een offerte voor u opgemaakt en na het geven van een akkoord op de offerte kan u alsnog worden aangesloten. Als u met meerdere adressen dicht bij elkaar een offerte aanvraagt worden de eenmalige kosten per individuele aansluiting mogelijk goedkoper.

Komen er straks tig kabels onder de grond? Kan dat niet met 1 kabel?

In een ideale wereld worden alle diensten die er maar bestaan via 1 kabel geleverd. In de praktijk is dit echter niet zo. Dat is nu al het geval in de kern van Hellum: KPN heeft haar telefoonlijnen waarover internetproviders hun diensten kunnen leveren en los daar van heeft Ziggo haar eigen CAI-netwerk waarover zij haar eigen diensten levert.

Het in bezit hebben en verhuren van een eigen netwerk aan internetproviders is een aantrekkelijk iets. Partijen die een eigen netwerk bezitten en daarnaast ook internetprovider zijn via diens eigen netwerken zullen niet erg happig zijn om hun diensten ook via een concurrerend netwerk aan te bieden die zij niet zelf in beheer hebben.

Verder heeft elk type netwerk zo zijn eigen voor- en nadelen. In de meeste gemeentes is het zo geregeld dat elke private partij in beginsel haar eigen netwerk in de grond mag aanleggen. Wel is het vaak zo dat als meerdere partijen hun eigen netwerken willen aanleggen in bijna dezelfde periode de gemeente hen vereist dat ze daarin samenwerken en dus tegelijk hun netwerken aanleggen. Op die manier hoeft de grond maar 1 keer open voor meerdere netwerken. Dit laatste is het geval en hier over voert de gemeente Midden-Groningen gesprekken met Delta Netwerk, ViberQ en Glaspoort.

De gemeente zelf kan en mag geen voorkeur voor een glasvezelnetwerk uitspreken. Dit is bepaald in regels van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zie ook het nieuwsbericht van de gemeente Midden-Groningen: https://www.midden-groningen.nl/aanleg-van-glasvezel-midden-groningen En hun veelgestelde vragen: https://www.midden-groningen.nl/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-glasvezel-en-snel-internet

Moet ik het accepteren dat de aannemer over/door mijn grond gaat?

Als u een abonnement heeft afgesloten en dus moeten aansluiten: ja, want anders is aansluiten op glasvezel niet mogelijk. Meestal wordt hier voor een tuinboring gebruikt om de tuin zoveel mogelijk te sparen. Dan wordt alleen aan de straat en bij de gevel open gegraven. In het geval van Glaspoort en Delta Netwerk kunt u bij de aanleg van het netwerk ook besluiten de glasvezelkabel aan te leggen zonder een abonnement. Ook daarvoor zal men door u tuin moeten boren met een tuinboring.

Als u geen abonnement heeft afgesloten en geen glasvezelkabel tot in huis hoeft te hebben: Nee, maar dat zullen ze ook niet doen. De glasvezelkabel wordt aan de erfgrens opgerold onder de grond gelegd. Wel kan het zijn dat een deel van de grond eigenlijk gemeentegrond is waar onder alle kabels en leidingen liggen (nutsvoorzieningen). Men moet hier bij kunnen om de glasvezel aan te leggen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld achter de kerk: hier zijn tuinen doorgetrokken tot aan de straat terwijl dit eigenlijk gemeentegrond is. Dit wordt al jaren door de gemeente gedoogd, maar het houd wel in dat “uw tuin” open moet bij dit soort aangelegenheden.

Ik heb nu mijn TV via een coax-kabel aangesloten op de kabelaansluiting. Kan ik bij glasvezel dit op dezelfde manier aansluiten?

In de regel gebruiken internetproviders een settopbox (TV-kastje) die met een netwerkkabel wordt aangesloten op het glasvezelmodem. In deze situatie wordt de TV dus niet aangesloten met de traditionele coax-kabel. Dit heeft als voordeel dat u hoge kwaliteit TV kunt kijken met veel zenders en goede kwaliteit, maar heeft als nadeel dat u mogelijk netwerkkabels moet aanleggen in huis. Voor dit laatste bestaan ook semi-draadloze oplossingen zoals MOCA (hergebruikt bestaande coax-kabels, zie Wikipedia – Multimedia over Coax Alliance) en Homeplug Powerline adapters (signaal via het stroomnet in huis, zie Wikipedia – HomePlug).

ViberQ heeft tijdens hun presentatie na afloop van de algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen Hellum op 6 oktober 2022 laten weten dat Trined een internetaanbieder is die apparatuur levert dat het mogelijk maakt om TV-zenders te ontvangen via een coax-kabel. Dus als u echt niet af wilt van de coax-kabel, maar toch wilt moderniseren kan het afnemen van diensten bij Trined een oplossing zijn. Let wel dat dit bedoeld is om uw TV rechtreeks aan te sluiten op de coax-kabel zonder TV-ontvanger er tussen. Dit betekent dat u doorgaans niet beschikt over de functies om live te pauzeren, terug te spoelen, programma’s terug te kijken en op te nemen. Dit aangezien het vaak functies van een TV-ontvanger betreffen.

De internetprovider van mijn keuze bied alleen TV kijken met een TV-ontvanger met netwerkaansluiting, maar ik kan/wil geen netwerkkabels trekken. Zijn er ook (semi-)draadloze oplossingen?

Jazeker zijn die er! Er zijn verschillende oplossingen welke hieronder opgesomd staan in volgorde van beste naar slechts alternatief voor bekabelde verbindingen:

 • Homeplug / Powerline adapters
 • MoCa
 • Wifi-brug

Hier onder staan ze uitgelegd:

Homeplug / Powerline adapters

Dit zijn apparaten die het internetverkeer via het stroomnet van uw huis laten lopen. U sluit een Homeplug adapter met een netwerkkabel aan op uw router. De homeplug zelf steekt u rechtstreeks in het stopcontact binnen de kabellengte van de netwerkkabel die er aan zit. Sluit de homeplug niet aan op een verlengkabel, want dat gaat het slechter tot niet werken.

Bij uw TV-ontvanger sluit u een andere Homeplug adapter aan: de Homeplug adapter verbind u met een netwerkkabel aan de TV-ontvanger en de Homeplug adapter steekt u dan vervolgens ook hier rechtstreeks in een stopcontact.

Vanaf nu communiceren de 2 Homeplug adapters onderling via het stroomnet. Het signaal wordt al door de hoofdaansluiting automatisch geblokkeerd en uw buren kunnen het signaal dus niet oppikken.

Homeplug is een draadloze communicatiestandaard via het stroomnet. Homeplug adapters worden vaak ook wel Powerline adapters genoemd.

Nadelen:
 • Ouder huis = ouder stroomnet = slechtere tot geen werking van de Homeplug adapters.
 • Werkt niet tussen verschillende fases als u meerdere fases in huis heeft.
Voordelen:
 • Makkelijk uitbreidbaar. Er is maar 1 Homeplug adapter nodig om het signaal vanaf uw router op het stroomnet te zetten en u kunt meerdere plekken in huis andere Homeplug adapters aansluiten om dat signaal vanaf het stroomnet op te pikken.
 • Niet moeilijk om aan te sluiten. Mits het rechtstreeks op een stopcontact kan worden aangesloten.
 • Veel Homeplug adapters hebben een doorlusmogelijkheid: in de adapter kan ook een stroomstekker worden aangesloten. Zo verliest u geen stopcontact aan alleen de Homeplug adapter.
Enkele bekende betrouwbare merken:

MoCa

MoCa is een afkorting voor Multimedia over Coax Alliance. Deze alliantie zet zich er voor in om oude ongebruikte coax-kabels (ook wel bekend als losse TV-kabels in huis) een nieuwe bestemming te geven: namelijk een internetsignaal er over heen sturen. Dit moet niet verward worden met de TV-kabel die vanaf de straat uw huis binnenkomt. Het gaat echt alleen om de coax-kabels binnen uw eigen huis. Bijvoorbeeld die al vanaf een splitter in de meterkast naar de kamers in huis lopen.

Aan het begin van de coax-kabel wordt een MoCa adapter aangesloten waarop ook een netwerkkabel naar uw router moet worden aangesloten. Aan het andere uiteinde van diezelfde coax-kabel wordt een andere Moca-adapter aangesloten die het internetsignaal van de coax-kabel weer omzet naar een netwerkkabel. Die netwerkkabel moet dan vervolgens aangesloten komen te zitten op de TV-ontvanger.

Nadelen:
 • Niet makkelijk te vertakken naar meerdere kamers / TV-ontvangers.
 • Bestaande coax-kabels moeten van goede kwaliteit zijn.
Voordelen:
 • Zeer stabiele verbinding.
 • Geen nieuwe kabels trekken en toch kabels kunnen gebruiken.
Enkele bekende betrouwbare merken:

Wifi-brug

Bij een wifi-brug wordt een apparaat gebruikt die de verbinding maakt met uw bestaande wifinetwerk en aan de andere kant een netwerkaansluiting heeft. Die netwerkaansluiting wordt vervolgens verbonden met de TV-ontvanger. Eigenlijk heeft een wifi-brug een omgekeerde werking ten opzichte van een accesspoint (een accesspoint is vaak het draadloze onderdeel van moderne modems/routers). Het maakt de vertaalslag terug van draadloos naar bekabeld.

Nadelen:
 • Moeilijk te configureren.
 • Stabiliteit is niet te garanderen. Als het bereik van wifi slecht is met uw mobiel in de buurt van uw televisie dan zal dat bij een wifi-brug ook zo zijn. Dat betekent in de praktijk dan dat het televisiesignaal vaak weg kan vallen met grote ergernis tot gevolg.
Voordelen:
 • Makkelijk overal te plaatsen.
 • Veel minder kabels nodig.
Enkele bekende betrouwbare merken:

Hier heeft webmaster Jeroen Maathuis zich niet verder in verdiept. Veel moderne routers en mini-routers kunnen als wifi-brug geconfigureerd worden. Het instellen is zoals hierboven wordt beschreven vaak niet eenvoudig.

Ik wil mijn eigen servers thuis hosten. Welke internetprovider moet ik nemen?

Webmaster Jeroen Maathuis heeft persoonlijk erg goede ervaringen met de internetprovider Freedom. Deze provider levert via de glasvezelnetwerken van ViberQ en Glaspoort (en in een later stadium ook via Delta Netwerk) en kent nauwelijks technische belemmeringen voor het zelf hosten van eigen servers. Ook realiseren zij meer en meer technische mogelijkheden die het hosten van eigen servers makkelijker maakt; zoals het zelf kunnen instellen van Reverse DNS.

De voor- en nadelen voor het hosten van eigen servers bij andere internetproviders is niet door ons onderzocht.

Welke snelheid glasvezelabonnement heb ik nodig?

Dit verschil per huishouden. De één gebruikt het internet weinig en de ander heeft een groot gezin waarbij ieder lid van het gezin het internet intensief gebruikt. De website internetvergelijk.nl geven een goed globaal overzicht van mogelijkheden per snelheid:

50 MbpsGoed genoeg voor 1 persoon of een klein gezin met niet te intensief gebruik van internet en TV. Op 1 TV Netflix kijken in HD kwaliteit is hiermee mogelijk. Voor grotere gezinnen is deze snelheid niet voldoende.
100 Mbps100 Mbps is een goed gemiddelde snelheid. Om goed mee te komen in het huidige tijdperk is 100 Mbps wel de minimaal aan te bevelen snelheid. Met deze snelheid kan er prima op een paar apparaten tegelijk hoge kwaliteit TV/video worden gekeken. Ook voor thuiswerken is dit de minimaal aan te bevelen snelheid. Zorg op afstand zal bij deze snelheid ook stabiel werken.
200 MbpsVoor de fanatieke mutliplayer gamers en veeleisende Netflix kijker die in 4K resolutie wil kijken is 200 Mbps wel de minimaal aan te bevelen snelheid. Deze snelheid is ook een goede minimale keus voor een gemiddeld gezin waarbij gelijktijdig snel internetten, gamen en TV kijken soepeltjes moet verlopen.
500 MbpsDe mogelijkheden bij deze snelheid zijn legio. Vrijwel niets zal nog traag gaan. De snelheid is vooral interessant voor grootverbruikers. Op meerdere apparaten 4K video bekijken, grote downloads, thuiswerken, zorg op afstand, etc. is met deze snelheid prima mogelijk. Vooral met mogelijk toekomstig benodigde internetsnelheden is 500 Mbps een goede investering, maar later opwaarderen naar 500 Mbps is veelal ook mogelijk.
1 Gbps (1000 Mbps)1 Gbps (ook wel 1000 Mbps) is extreem snel. Dit is absoluut een snelheid waarbij je kan zeggen: traagheid ligt absoluut niet aan mijn eigen apparaten. Eigenlijk is deze snelheid veel meer dan wat een gemiddeld huishouden echt nodig heeft. Deze snelheid is voor een veeleisende gebruiker. Ook het zelf hosten van gameservers, webservers, mailservers is bij deze snelheden ideaal. De voornaamste belemmerende aspecten bij traagheid met zo’n internetverbinding zijn uw eigen apparaten in huis of de snelheid van de server op het internet.
Basis voor deze tabel: internetvergelijk.nl

Welke snelheid gebruik ik bij welke activiteit?

De snelheid per activiteit is niet altijd even makkelijk te bepalen. De hier onder genoemde snelheden zijn gemiddelde snelheden of op basis van documentatie van de betreffende dienst. De snelheden zijn ieder voor 1 exemplaar van de activiteit. Als u dus bijvoorbeeld op 2 TV’s Interactieve TV kijkt gebruikt u dus 2 x 25 = 50 Mbps. Tevens zijn de snelheden downloadsnelheden (data van het internet naar uw computer / telefoon). Voor uploaden (data van uw computer / telefoon naar het internet) geldt: hoe hoer de snelheid, hoe sneller dat wat upload (bijvoorbeeld een video, hoge kwaliteit foto, grote presentatie) gaat.

Bezoeken website2 Mbps
Bron: internetvergelijk.nl
NetflixSD: 3 Mbps
HD: 5 Mbps
4K: 25 Mbps
Bron: Reviews.org
Interactieve TV
(TV-kastje)
25 Mbps
YoutubeSD 360p: 0,7 Mbps
SD 480p: 1,1 Mbps
HD 720p: 2,5 Mbps
HD 1080p: 5 Mbps
4K: 20 Mbps
Bron: YouTube Help
Gamen5 Mbps
Bron: HighSpeedInternet.com

Hoe kan het dat de computer een lagere downloadsnelheid aangeeft dan mijn abonnement nu/straks eigenlijk heeft?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Veelal gaat er iets aan snelheid verloren om de dataoverdracht te besturen. Ook snoepen telefonie en televisie via het internet iets van de snelheid af wanneer deze in gebruik zijn. Verder kunnen er programma’s/apps op uw computers, laptops, telefoons, etc. actief zijn die wat snelheid opslokken of bedoeld zijn om de snelheid te limiteren. Veel routers hebben de mogelijkheid om toepassingen van het internetten te prioriteren middels het zogenaamde QoS protocol (Quality of Service).

Een andere reden kan zijn is dat de snelheidsaanduidingen verschillend zijn. Computers laten snelheden vaak zien in MBps (MB per seconde) terwijl internetproviders en modems dit vaak laten zien in Mbps (Mb’s per seconde). Let u op het verschil tussen de kleine b en de hoofdletter B. Een kleine b betekent bits en een hoofdletter B betekent bytes. 1 byte bevat 8 bits. En daar ontstaat dus het verschil in aanduiding.

ProviderCheck.nl heeft een handig lijstje met snelheden op haar website staan die we hier onder hebben overgenomen:

 • 30 Mbps = 3,75 MB/s
 • 40 Mbps = 5 MB/s
 • 50 Mbps = 6,26 MB/s
 • 60 Mbps = 7,5 MB/s
 • 70 Mbps = 8,75 MB/s
 • 80 Mbps = 10 MB/s
 • 90 Mbps = 11,25 MB/s
 • 100 Mbps = 12,5 MB/s
 • 1000 Mbps = 125 MB/s

Bron: ProviderCheck.nl – Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig?

Kan ik mijn eigen modem/router aansluiten?

De mogelijkheden hiertoe verschillen per netwerkbeheerder en per internetprovider, maar veelal is dit wel mogelijk.

Op de netwerken van Delta Netwerk en Glaspoort heeft u hier voor een ONT nodig van hun, omdat u technisch gezien het lichtsignaal over de glasvezel deelt met de buurt. Soms zit een ONT echter ook ingebouwd in SFP-modules of glasvezelmodems. Een ONT decodeert het lichtsignaal op de glasvezel zodat alleen dat signaal dat voor uw adres bestemt is er ook uit komt. Na de ONT / mediaconverter kan vaak een willekeurige router met normale UTP WAN-aansluiting gebruikt worden.

Bij ViberQ heeft u een rechtstreekse aansluiting tussen uw woning en de centrale. Hierdoor kunt u de glasvezel ook rechtstreeks op uw eigen (geschikte) apparatuur aansluiten. Hier heeft u dan wel een geschikte glasvezelmodem voor nodig die geschikt is voor AON met de juiste stekker. Dit kunnen SC/APC, SC/PC, LC/APC en LC/PC stekkers zijn. Sommige internetproviders gebruiken echter PON-techniek over de AON-aansluiting. In dat geval krijgt u de juiste ONT van uw internetprovider waarop u dan uw eigen apparatuur kunt aansluiten met een UTP-kabel.

Alle termen die hierboven genoemd worden staan uitgelegd op onze pagina Terminologie.

Waarom is een (XGS-) PON netwerk minder flexibel dan een AON netwerk?

Dit is een nogal technisch verhaal waar u als niet-technisch persoon over het algemeen niet snel mee te maken krijgt, maar u heeft wel het recht om de verschillen te weten en welke gevolgen de netwerkontwerpen hebben.

Om een glasvezelsignaal naar uw woning te krijgen moet er door een glasvezelkabel een lichtsignaal worden gestuurd. In de centrale is er een bedrijf die dat lichtsignaal op de glasvezelkabel zet en uw aansluiting met het achterliggende internet verbind. Zo’n bedrijf wordt een “belichter” genoemd.

Wanneer men een AON-netwerk aanlegt krijgt elk aansluitadres zijn eigen glasvezel die rechtstreeks van de centrale naar het aansluitadres loopt. Ieder bedrijf kan zijn/haar eigen apparatuur in de centrale plaatsen en dus zelf een lichtsignaal op de glasvezel plaatsen zonder dat iemand anders daar last van heeft. Dit bied dus een hoge mate van flexibiliteit. Verbeteringen in het netwerk kunnen op individueel aansluitadresniveau doorgevoerd worden.

Wanneer men een (XGS-/G-) PON netwerk aanlegt wordt de glasvezelkabel na de centrale via een apparaatje (dat geen stroom nodig heeft) opgesplitst in meerdere glasvezelkabels. Het lichtsignaal wat vanuit de centrale wordt gestuurd wordt dan dus verdeeld over meerdere aansluitadressen. Ieder aansluitadres in deze opsplitsing ontvangt het zelfde lichtsignaal. Een apparaatje aan het einde van de glasvezelkabel bij u in huis is zodanig geprogrammeerd dat uit dat gezamenlijke lichtsignaal de juiste gegevens worden gehaald die voor alleen uw aansluitadres bedoeld zijn. Als een andere belichter nu een ander lichtsignaal vanuit de centrale wil uitsturen is dit niet mogelijk zonder gevolgen voor meerdere andere aansluitadressen. Internetproviders zijn bij een PON netwerk dus doorgaans afhankelijk van 1 partij die het netwerk beheert ipv dat zij zelf de glasvezelkabel kunnen belichten. Ook verbeteringen in het netwerk kunnen dan maar door 1 partij worden uitgevoerd, omdat ze gevolgen hebben voor meerdere aansluitadressen. Dit maakt een PON netwerk minder flexibel.

Alle termen die hierboven genoemd worden staan uitgelegd op onze pagina Terminologie.

Dorpsvisie enquête
Wat vind u van het dorp? Wat kan beter? Wat is goed?
Helpt u ons mee om een dorpsvisie te maken? Vul de enquête in en maak kans op mooie waardebonnen!

X