Meteen naar de inhoud

Historisch Archief Midden-Groningen

Wat is het Historisch archief Midden-Groningen?

Het Historisch Archief Midden-Groningen omschrijft zich zelf als volgt op haar website:

Het Historisch Archief Midden-Groningen is het historisch documentatiecentrum voor de gemeente Midden-Groningen. Wij zijn per 1-1-2018 ontstaan uit de fusie van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Door de tijd heen zijn er in Midden-Groningen door overheid en inwoners boeken, documenten, foto’s en kranten verzameld. Deze waardevolle archiefstukken geven inzicht in uw familiegeschiedenis, de ontwikkeling van de omgeving en het maatschappelijk leven door de jaren heen. Een zoektocht naar het verhaal van Midden-Groningen begint bij het Historisch Archief. De collectie bekijken kan zowel via deze website als in de studieruimtes op de locaties in Muntendam en Slochteren.

Bron: Historisch Archief Midden-Groningen

In principe kunt u op de website en op de bezoeklocaties van het Historisch Archief Midden-Groningen de archieven doorzoeken op oude foto’s van woningen, persoonskaarten, bouwvergunningen, krantenknipsels, etc. van de voormalig gemeenten Slochteren, Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer en diens voorgangers.

Wat kan ik over Hellum vinden in het Historisch Archief Midden-Groningen?

Op de website van het Historisch Archief Midden-Groningen op https://historischarchief.midden-groningen.nl vind u voor Hellum onder andere (stand 28 september 2020):

  • 5 inventaris archieven
  • 357 kranten en periodieken, ook ui t de tijd van de Tweede Wereldoorlog
  • 7 raadsnotulen sinds 2000 van de gemeente Slochteren waar Hellum in wordt genoemd
  • 111 personen die op de een of andere manier een link hebben met Hellum. In dit gedeelte zijn onder andere oude overlijdensaktes, huwelijksaktes en inschrijvingen te vinden.
  • 239 beelden. Dit zijn voornamelijk oude zwart-wit foto’s van woningen andere soorten panden in Hellum.

Klik op deze link voor de zoekresultaten voor Hellum in alle categorieën: https://historischarchief.midden-groningen.nl/zoeken-door-alles?trefwoord=Hellum
Boven aan op de pagina kunt u in het zoekvak een specifieke zoekopdracht invoeren. Als u bijvoorbeeld “Hoofdweg 33, Hellum” invoert (de kerk in Hellum) dan zult u 1 archiefstuk, 12 krantvermeldingen, 1 raadsnotuul en 2 foto’s van de kerk vinden: https://historischarchief.midden-groningen.nl/zoeken-door-alles?trefwoord=Hoofdweg+33%2C+Hellum

Naast bovengenoemde digitale materialen is er waarschijnlijk veel nog niet gedigitaliseerd materiaal in de reguliere archieven te vinden wat op de bezoeklocaties kan worden bekeken. De bezoeklocaties kunt u vinden op https://historischarchief.midden-groningen.nl/over-ons/contact.

Links