Mochten hier onder gebruiken termen onduidelijk zijn voor dan hebben we ze voor u uitgelegd op de pagina via de volgende link: Terminologie
Oorspronkelijke vormen van internet
Veel internetverbindingen verlopen via telefoonlijnen (DSL) en CAI-netwerken (kabel-tv). Deze dragers van signalen zijn oorspronkelijk nooit ontworpen om internetsignalen te dragen. Dankzij diverse technische hoogstandjes wordt toch het maximale uit deze dragers gehaald. Het feit blijft echter dat deze dragers aan weersinvloeden onderhevig zijn en daarnaast tegen capaciteitslimieten aanlopen. Voor ouderwetse telefonie en kabel-TV kijken maakt dit niet zo veel uit, maar hoe meer eisen we aan digitale techniek stellen (zoals hoge kwaliteit video’s kijken en uploaden, thuiswerken, thuiszorg op afstand, online bedrijfsvoering, etc.) hoe kritischer de kwaliteit van de drager wordt. Met glasvezel is men daar veel beter op voorbereid.
Fysiek voordeel van glasvezel
Bij glasvezel wordt er een lichtsignaal door een dunne sliert van glas gestuurd. Glas kan niet oxideren, omdat het geen metaal is. En omdat het niet van metaal is geleid het ook geen elektriciteit. En omdat het geen elektriciteit geleid loopt u bij blikseminslagen ook geen risico dat de bliksem inslaat via de drager van het internetsignaal. Dit alles maakt dat de internetverbinding ook enorm stabiel zal zijn via glasvezel. Iets wat bij DSL en kabelinternet lang niet altijd gegarandeerd is.
Toekomstvast
Vraagt de markt om hogere internetsnelheden? De glasvezelaanbieders en klanten kunnen hun apparatuur aanpassen en andere lichtsignalen versturen die nog hogere snelheden mogelijk maken. Hier hoeven geen nieuwe kabels voor te worden gegraven. Om hogere snelheden op telefoonlijnen (DSL) en CAI (kabel-TV) mogelijk te maken zal men op langere termijn toch kabels in de grond moeten vervangen en wijkkasten aanpassen.
Op dit moment zijn de DSL snelheden vanaf het begin van Hellum aan de kant van Schildwolde plm. 8 Mbps downloadnslheid en minder dan 1 Mbps uploadsnelheid naar Siddeburen toe oplopend tot plm. 20 Mbps downloadsnelheid en 2 Mbps uploadsnelheid. Voor kabelinternet is momenteel de maximale snelheid 600 Mbps voor de download en 40 Mbps voor de upload. Glasvezel kan straks 1 Gbps (is 1000 Mbps) aan. Zowel voor de downloadsnelheid als de uploadsnelheid. En met relatief eenvoudige ingrepen kan dit nog hoger worden wanneer hier vraag naar is. Dit kost bij DSL en kabelinternet veel meer moeite of is zelfs niet eens mogelijk.
Meerwaarde voor koopwoningen en bedrijfspanden
Nu in de aansluiting investeren zal vooral voor woningeigenaren en eigenaren van bedrijfspanden interessant kunnen zijn, want later laten aansluiten van glasvezel kan tot in de duizenden euro’s lopen. Iemand op zoek naar een woning of bedrijfspand voor internet-intensief thuiswerk ziet het mogelijk niet zitten om die duizenden euro’s in een glasvezelaansluiting te investeren. En die gene wil misschien liever ook niet bij de enige andere keuze diensten afnemen: de kabelinternetprovider. Het al aanwezig hebben van een glasvezelaansluiting kan bij de verkoop van een koopwoning of bedrijfspand een goed extra verkoopargument zijn.
Hoge snelheid mét vrije providerkeuze
Bij glasvezel heeft u de keuze uit verschillende internetproviders die u een hoge snelheid internet via het glasvezelnetwerk kunnen leveren. Deze hoge snelheid is synchroon: alles wat u náár het internet verstuurd (video’s uploaden, videobellen, websites onderhouden, gamen, etc.) gaat net zo snel als alles wat u van het internet download (video’s bekijken, programma’s en apps downloaden, gamen, etc.). Bij snel internet via het CAI-netwerk (kabel-TV) bent u gebonden aan 1 internetprovider die het monopolie op die drager heeft. Als buiten glasvezel om een vrije keuze van internetprovider wilt hebben bent u gebonden aan de vaak lage snelheden van DSL-verbindingen (internet via de telefoonlijn).
Wilt u een idee krijgen hoe snel welke activiteit op het internet gaat? Kijkt u dan op op de pagina Veelgestelde vragen bij het kopje “Welke snelheid gebruik ik bij welke activiteit?“. En weet u nog niet goed welk abonnement met welke snelheid u moet afnemen? Kijkt u dan op die zelfde pagina eens bij “Welke snelheid glasvezelabonnement heb ik nodig?“.
Kortom: meld u nog nog aan met een abonnement bij een glasvezel internetprovider en investeer in de toekomst!
Wilt u meer redenen weten om over te stappen op glasvezelinternet? Spreek dan met 1 van de netwerkbeheerders (Delta Netwerk, ViberQ of Glaspoort) of 1 van de bij hen aangesloten internetproviders!