Meteen naar de inhoud

AED

Het kan iedereen overkomen: een hartstilstand. Een kans op overleving kan worden geboden door te reanimeren door middel van een een hartmassage en beademen, maar ook door te defibrilleren met een Automatische Externe Defibrillator (AED).

Wat doet een AED?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren. 

Bron: Hartstichting

Wat te doen als ik een AED nodig heb?

Als burger belt u uiteraard eerst 112. De centralist zal u vertellen wat u moet doen en als die voor de situatie een AED noodzakelijk acht u instrueren waar en hoe u de AED kunt halen.

Als u professionele vrijwilliger bent die is aangesloten bij HartslagNu wordt u opgeroepen op uw telefoon om een reanimatie uit te voeren en indien nodig eerst een AED in de buurt op te halen. Ook dan wordt u geïnstrueerd waar en hoe u de AED kunt halen.

Waar vind ik de AED in Hellum?

Wij als Dorpsbelangen Hellum vinden het belangrijk dat een ieder kan vertellen waar de AED hangt.

Dorpshuis Tonegido
Hoofdweg 52a
9627PE Hellum

Bij de hoofdingang.

Toegangscode: 9627