Meteen naar de inhoud

Glasvezelupdate: Delta Netwerk legt niet aan, ViberQ failliet, Glaspoort gestart met uitrol in Harkstede

De afgelopen weken zijn er wat ontwikkelingen geweest rondom de aanleg van glasvezel in ons dorp. Helaas geen positieve ontwikkelingen, maar dit betekent nog niet dat ons dorp niet over glasvezel kan beschikken. In dit berichten praten we je bij.

Geschreven door webmaster Jeroen Maathuis

ViberQ

ViberQ

Allereerst de belangrijkste partij voor ons dorp (omdat we ons met zijn allen daar voor hebben ingezet): ViberQ. Het bedrijf achter ViberQ (Rodin Fiber) is vrijdag 11 augustus 2023 failliet verklaart. Zie ook het nieuwsbericht hier over op de website van RTV Noord: Glasvezelbedrijf ViberQ failliet: gemeente Het Hogeland hoopt op overname Het bericht volgt 2 maanden op het faillissement van Rodin Broadband Groningen (de partij achter Snel Internet Groningen voor het buitengebied), welke op 6 juni 2023 failliet is verklaard: Internetleverancier Rodin failliet verklaard, maar daar merken klanten voorlopig niets van Zie ook het insolventieregister: https://insolventies.rechtspraak.nl/#!/resultaat?naam=rodin&KvKNummer=&postcode=&huisnummer=&type=rechtspersoon

Wat betekent het faillissement van ViberQ voor iedereen?

Bij een faillissement vervalt een koopovereenkomst in principe niet. De curator heeft in deze zaak de intentie om nog wel te willen leveren en dan ben je verplicht de bestelde diensten alsnog af te nemen en te betalen. Dit valt en staat echter met de bereidheid van een opkoper om de aan te leggen netwerken ook daadwerkelijk aan te leggen. In principe heb je je contract niet bij ViberQ zelf afgesloten, maar bij een internetprovider. Je kunt dus met je internetprovider overleggen wat te doen met de pre-order die je bij hen hebt geplaatst.

De kans is reëel dat een eventuele opkoper alleen het al bestaande netwerk van ViberQ opkoopt en de dan nog aan te leggen delen niet daadwerkelijk zal aanleggen. Zeker in commercieel onrendabel dorp dat wat verder van de belangrijke internetknooppunten in de omgeving af ligt is de kans klein dat het netwerk van ViberQ nog aangelegd zal worden.

Delta Netwerk

Delta Netwerk

Delta Netwerk heeft aan de mensen die een pre-order geplaatst hadden voor een internetabonnement op hun netwerk per brief op 28 juli 2023 laten weten het netwerk uiteindelijk niet aan te zullen leggen. De officiële reden luidt hier “DELTA netwerk vindt het aanleggen van een dubbel netwerk onnodig en maatschappelijk onverantwoord. (…) Dit betekent twee keer overlast in straten en op de stoepen, schade aan het milieu en het is zonde van het geld dat daarmee is gemoeid.” Delta Netwerk legt in vele andere regio’s hun netwerk echter wél aan naast de glasvezelnetwerken van andere leveranciers.

Wat betekent het stopzetten van de uitrol van het glasvezelnetwerk van Delta Netwerk voor iedereen?

Reeds afgesloten contracten zijn komen te vervallen. Je bent vrij om over te stappen naar internet / glasvezel van een andere leverancier.

Glaspoort

Glaspoort

Glaspoort (gedeeltelijk eigendom van KPN) legt haar netwerk gewoon aan. Punt. Hierbij geldt geen abonnementsverplichting. Je kunt dus besluiten je woning dus op de toekomst voorbereiden door de glasvezelaansluiting aan te leggen, maar geen abonnement af te nemen.

Glaspoort is reeds begonnen met de aanleg in Harkstede en daar steken inmiddels de eerste glasvezelsprieten uit de grond op de erfgrenzen. Glaspoort werkt van west naar oost in onze gemeente. Men begint in Harkstede en Hoogezand werkt dan langzaam naar Tjuchem en Meeden toe. Bronnen spreken de verwachting uit dat glasvezel van Glaspoort in Hellum in oktober 2024 volledig opgeleverd zal zijn.

Wat moet ik nu doen?

Als je een contract hebt afgesloten voor een internetabonnement op het netwerk van ViberQ: Wacht af wat de curator beslist of overleg met de internetprovider waarbij je het internetabonnement hebt afgesloten. Sommige internetproviders leveren ook via Glaspoort en dus kun je zodra Glaspoort Hellum vrijgeeft in de postcodechecks je internetabonnement allicht over laten zetten naar dit netwerk. Het netwerk van Glaspoort is wat duurder dan die van ViberQ en dus kan het bij sommige internetproviders een iets duurder abonnement opleveren.

Als je een contract hebt afgesloten voor een internetabonnement op het netwerk van Delta Netwerk: Je contract is ontbonden en dus kun je gaan en staan waar je wilt. Als je glasvezel wilt afnemen is Glaspoort de meest stabiele keus, maar onze postcodes zijn nog niet vrijgegeven om glasvezelabonnementen op af te kunnen sluiten. Het netwerk van Glaspoort is iets goedkoper dan die van Delta Netwerk. Bij sommige internetproviders zal dit dus een iets goedkoper abonnement opleveren.

Meer informatie

Meer informatie vind je op onze glasvezelpagina’s. Dee pagina’s zijn nog niet volledig bijgewerkt met de laatste stand van zaken. Dit komt te zijner tijd wanneer webmaster Jeroen Maathuis daartoe de tijd kan vinden om dit bij te werken.

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dorpsvisie enquête
Wat vind u van het dorp? Wat kan beter? Wat is goed?
Helpt u ons mee om een dorpsvisie te maken? Vul de enquête in en maak kans op mooie waardebonnen!

X