Meteen naar de inhoud

Dorpsbelangen Hellum draagt activiteiten mbt windmolen dossier over aan werkgroep “Nee tegen windmolens in het Duurswold”

Beste dorpsgenoten,

In september berichtten wij over de uitslag van onze windmolen enquête. Daarna kwam natuurlijk de vraag wat we moesten doen met die uitslag van 85% tegen. Hoe verder met die windpark plannen?

Eind deze maand hervat projectontwikkelaar Pure Energie het overleg met de landeigenaren over de plannen voor een windpark ten zuiden van Hellum. Hellum heeft natuurlijk in die enquête duidelijk laten weten hier tegen te zijn, maar dit vormt voor de projectontwikkelaar geen enkel beletsel. Want de investeerders zitten ver weg (vaak in het buitenland) en weten niet eens waar Hellum ligt. En het gemakkelijke grote subsidiegeld blijft lokken.

De afgelopen maanden is er op initiatief van onze Vereniging Dorpsbelangen Hellum overleg geweest met de dorpsverenigingen van de omliggende dorpen om te bedenken hoe dit onzalige plan kan worden tegengehouden. Er zijn artikelen met tegenargumenten in de kranten geplaatst. Ook zijn brieven met bezwaren verstuurd naar provincie en gemeente. Dit heeft niet geleid tot het staken van de plannenmakerij want de financiële voordelen zijn zowel voor de landeigenaren als de investeerders te verleidelijk.

Pure Energie wil graag een informatieavond beleggen, maar het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen Hellum heeft besloten om hier niet aan mee te werken. Dit omdat in Meeden gebleken is dat zo’n informatieavond helemaal niet bedoeld is om de mening van de bewoners te horen maar alleen maar noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een vergunning.

Daarna heeft het bestuur besloten om als vereniging niet meer verder te gaan met de activiteiten tegen het windpark omdat dit veel tijd kost waardoor andere onderwerpen onvoldoende aandacht krijgen. Bovendien zijn zowel binnen de vereniging als binnen het bestuur de belangen verschillend.

Inmiddels is er een werkgroep “Nee tegen windmolens in het Duurswold” opgericht die verder gaat met onderzoeken hoe een windpark kan worden tegengehouden. Daarnaast zijn er initiatieven gestart om te bestuderen welke kansen er liggen in Hellum en in de Schildmeer regio op het gebied van de energietransitie die op meer steun van de bevolking kunnen rekenen. Mensen die dat willen ondersteunen of zich hierbij willen aansluiten zijn welkom.

Vriendelijke groet,
Henk Jan van der Sluis

Andere berichten in dit dossier:

Hellum op TV 11 maart 2023 achtergrond

[UPDATE 2] Hellum op TV: Nieuwsuur over Midden-Groningen, De Barometer over Innovatiewerkplaats Groningen, RegioTV over Inzamelingsactie boeren voor voedselbank

mrt 11, 20233 min read

Hellum is dit weekend volop op TV. Tweemaal op de landelijke TV en eenmaal op de regionale. En alle uitzendingen gaan over belangrijke zaken. Update 1:De reportage over de Schildmeerdorpen in Nieuwsuur blijkt 2 dagen later dan gedacht te worden…

Reacties politieke partijen op enquête windturbines

Reacties politiek op uitkomsten enquête windturbines

mrt 6, 202210 min read

Foto & nabewerking: Jeroen Maathuis Vorig jaar heeft Vereniging Dorpsbelangen Hellum een enquête laten houden door onderzoeksbureau CMO STAMM nav ongerustheid in Hellum over de mogelijke komst van een windturbinepark in de driehoek Siddeburen, Slochteren en Noordbroek. De uitkomsten van…

Het gebied waar de windmolens zouden moeten komen

RTV Noord: Hellum komt in actie tegen mogelijk windmolenpark: ‘We willen geen Meedense toestanden’

dec 2, 20214 min read

Zoals wij onlangs schreven hebben wij het dossier Windmolens overgedragen aan de werkgroep “Nee tegen windmolens in het Duurswold”, maar dat betekent niet dat wij er niet over blijven berichten. Dit is ook omdat onze secretaris Henk Jan van der…

Windmolens bij Meeden gezien vanaf de viaduct op de Veenweg in Hellum met op de voorgrond een mestsilo

Uitkomsten enquête windmolens

sep 18, 20213 min read

Windmolens bij Meeden gezien vanaf de viaduct op de Veenweg in Hellum met op de voorgrond een mestsilo. Foto: Jeroen Maathuis Begin 2021 bleek dat er door een projectontwikkelaar plannen waren gemaakt voor een windturbine park ten zuiden van Hellum…

Windmolens bij Meeden gezien vanaf het ruiterpad langs het sportveld van Hellum

Windmolens of windturbines? + oproep invullen enquête

jul 13, 20213 min read

Windmolens bij Meeden gezien vanaf het ruiterpad langs het sportveld van Hellum. Foto: Jeroen Maathuis Een windmolen is wat anders als een windturbine. Daar werden wij in Hellum via Facebook krachtig op gewezen. Molens zijn er om iets te malen.…

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties