Meteen naar de inhoud

Windmolens tussen Hellum en Noordbroek of niet?

Windmolens bij Meeden gezien vanaf het ruiterpad langs het sportveld van Hellum
Windmolens bij Meeden gezien vanaf het ruiterpad langs het sportveld van Hellum. Foto: Jeroen Maathuis

De vereniging “Dorpsbelangen Hellum” heeft het initiatief genomen voor het organiseren van een overleg met de omringende dorpen. Onderwerp is een brede raadpleging van de omwonenden over de plannen om windturbines te plaatsen in het gebied tussen Siddeburen, Slochteren en Noordbroek. Er zijn reacties gekomen vanuit Steendam, Noordbroek, Wagenborgen, Siddeburen, Overschild en Schildwolde. Dorpsbelangen Hellum nodigt per deelnemend dorp twee personen uit om te brainstormen wat onze beste gezamenlijke aanpak kan zijn in deze.

De gemeente Midden Groningen heeft inmiddels laten weten geen goedkeuring te geven aan de bouw van grote windturbines. Het is echter onduidelijk hoe lang dat besluit houdbaar is en ook hoe groot “kleinere” windmolens dan wel mogen zijn. Het betekent dat we er niet gerust op zijn dat zonder raadpleging en instemming van bewoners dit soort projecten niet door zullen gaan.

Een van de benaderde landeigenaren heeft ons uitgebreid bijgepraat over de aan hun gestelde vraag voor medewerking aan het plaatsen van enkele tientallen windmolens tussen Noordbroek, Siddeburen en Slochteren. Ze werden ongevraagd benaderd door projectontwikkelaar Pure Energy.

De betrokkene stelt:

“Boeren die eenmaal zijn benaderd kunnen niet meer weg kijken en niets doen. De toekomst van hun bedrijven is onzeker. Zij voelen zich met het oog op die toekomst, (verduurzaming, automatisering en concurrentie op de wereld markt) gedwongen om te investeren, waarbij nieuwe maatregelen en beperkingen, evenals technische ontwikkelingen dwingen om te zien naar andere productie- en financieringsmogelijkheden. De vergoeding voor windturbines geven in die onzekere tijden dan wel een duidelijk positief winstmodel (tot € 60.000 per jaar) ook al is er nog geen windmolen gerealiseerd. Maar er is ook besef van de kans op sociale schade/isolement voor de boer en zijn/haar gezin. De daadwerkelijke bouw laat nog jaren op zich wachten want het energienet kan de nieuw opgewekte stroom op dit moment nog niet verwerken. Dit zal op termijn (10-15 jaar ) wel worden opgelost.

Er is geen duidelijke noodzaak voor plaatsing van energieparken, want de doelstellingen t.a.v. de opbrengst in 2030 zijn in Groningen nu al behaald. Een andere kanttekening is ook voor wie de opgewekte energie eigenlijk beschikbaar komt; de boeren zelf, het dorp, datacentra, buitenlandse bedrijven etc.

De meeste boeren in en rond Hellum hebben zelf geen haast en hebben Pure Energy daarom gevraagd om hierover in debat te gaan met het dorp en de bewoners te informeren over hun plannen. Het valt te betwijfelen of dit dan ook echt gebeurt op een manier waarbij de kans bestaat dat hun project door de gemeenschap kan worden afgewezen.”

Bij “Dorpsbelangen Hellum” bestaat de indruk dat er een groot deel van de bewoners weerstand heeft tegen deze ontwikkelingen. De motieven hiervoor zijn divers. De uiteindelijke zeggenschap en de financiële voordelen zijn zoals het nu lijkt vooral voor de landeigenaren en zeker ook voor de projectontwikkelaar. Maar het landschap, de ruimte en de lucht boven die grond met het uitzicht is van ons allemaal. Windmolens maken lawaai en veranderen het zichtbare landschap. In de huidige opzet is er uitsluitend (financieel) voordeel voor enkelen en de nadelen (overlast) voor allen. Wel hebben we allemaal in de toekomst een deel van die opgewekte energie nodig. Daarom zouden niet alleen de boeren maar alle bewoners vanaf het eerste begin betrokken moeten worden bij dit proces en de besluitvorming. Maar op dit moment lijken het vooral de euro’s te zijn die de drijvende kracht zijn achter de besluitvorming bij de betrokken partijen.

De vraag is wat we als dorpsbelangen/-raden in zulke gevallen moeten en kunnen doen voor de gemeenschap? Het lijkt onze taak om de bevolking te informeren en te bevragen. En dan die stem te laten meewegen in het uiteindelijk gekozen beleid. Daartoe wordt een enquête voorbereid met ondersteuning van een professionele partij. Dat is een dure aangelegenheid en “Dorpsbelangen Hellum” gaat hiervoor subsidie aanvragen bij de gemeente Midden Groningen.

Wilt u dit initiatief persoonlijk financieel ondersteunen dan kan dat door een bijdrage te storten op NL 93 RABO 0359000037 ten name van de vereniging “Dorpsbelangen Hellum”.

Andere berichten in dit dossier:

Hellum op TV 11 maart 2023 achtergrond

[UPDATE 2] Hellum op TV: Nieuwsuur over Midden-Groningen, De Barometer over Innovatiewerkplaats Groningen, RegioTV over Inzamelingsactie boeren voor voedselbank

mrt 11, 20233 min read

Hellum is dit weekend volop op TV. Tweemaal op de landelijke TV en eenmaal op de regionale. En alle uitzendingen gaan over belangrijke zaken. Update 1:De reportage over de Schildmeerdorpen in Nieuwsuur blijkt 2 dagen later dan gedacht te worden…

Reacties politieke partijen op enquête windturbines

Reacties politiek op uitkomsten enquête windturbines

mrt 6, 202210 min read

Foto & nabewerking: Jeroen Maathuis Vorig jaar heeft Vereniging Dorpsbelangen Hellum een enquête laten houden door onderzoeksbureau CMO STAMM nav ongerustheid in Hellum over de mogelijke komst van een windturbinepark in de driehoek Siddeburen, Slochteren en Noordbroek. De uitkomsten van…

Het gebied waar de windmolens zouden moeten komen

RTV Noord: Hellum komt in actie tegen mogelijk windmolenpark: ‘We willen geen Meedense toestanden’

dec 2, 20214 min read

Zoals wij onlangs schreven hebben wij het dossier Windmolens overgedragen aan de werkgroep “Nee tegen windmolens in het Duurswold”, maar dat betekent niet dat wij er niet over blijven berichten. Dit is ook omdat onze secretaris Henk Jan van der…

Windmolens bij Meeden gezien vanaf de viaduct op de Veenweg in Hellum.

Dorpsbelangen Hellum draagt activiteiten mbt windmolen dossier over aan werkgroep “Nee tegen windmolens in het Duurswold”

nov 18, 20212 min read

Beste dorpsgenoten, In september berichtten wij over de uitslag van onze windmolen enquête. Daarna kwam natuurlijk de vraag wat we moesten doen met die uitslag van 85% tegen. Hoe verder met die windpark plannen? Eind deze maand hervat projectontwikkelaar Pure…

Windmolens bij Meeden gezien vanaf de viaduct op de Veenweg in Hellum met op de voorgrond een mestsilo

Uitkomsten enquête windmolens

sep 18, 20213 min read

Windmolens bij Meeden gezien vanaf de viaduct op de Veenweg in Hellum met op de voorgrond een mestsilo. Foto: Jeroen Maathuis Begin 2021 bleek dat er door een projectontwikkelaar plannen waren gemaakt voor een windturbine park ten zuiden van Hellum…

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties