Meteen naar de inhoud

Ontwerp hoofdlijnen openbaar busvervoer 2024 bekend: inspraakperiode t/m 13 juni 2023

Elektrische VDL bus van QBuzz op de keerlus Leeuwerikhoogte in Siddeburen
Elektrische VDL bus van QBuzz op de keerlus Leeuwerikhoogte in Siddeburen. Foto: Lars van Gaalen

Het OV-bureau Groningen Drenthe is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer per bus in de provincies Groningen en Drenthe en de stad Groningen. Ieder jaar maakt het OV-bureau Groningen Drenthe een voorstel op hoofdlijnen voor de dienstregeling voor komend jaar. Zo ook dit jaar. U kunt hierop uw reactie geven aan het OV-bureau.

Het voorstel op hoofdlijnen ligt een aantal weken ter inzage en eenieder wordt in de gelegenheid gesteld om hierop te reageren. Tot en met 13 juni 2023 kunt u reageren op de voorstellen. Dit kan per e-mail aan of per post naar het adres: OV-bureau Groningen Drenthe, Postbus 189, 9400AD Assen.

Het voorstel op hoofdlijnen is te vinden op deze webpagina:

https://ovbureau.nl/actueel/ontwerp-hoofdlijnen-dienstregeling-busvervoer-groningen-drenthe-2024-bekendgemaakt/

Via bovenstaande link klikt u ook door naar de PDF-memo met meer details van de voorstellen.

Analyse OV-kenner Jeroen Maathuis

Onze webmaster Jeroen Maathuis is als jarenlange busreiziger een ware OV-kenner en onderhoud daarom ook een Facebook-pagina en Twitter-account over het openbaar vervoer in de Duurswold (gebied van voormalig gemeente Slochteren). Op Facebook is dat https://www.facebook.com/lijn178gd en op Twitter is dat https://twitter.com/lijn178gd. Hier onder zijn analyse op de plannen op hoofdlijnen van het OV-bureau Groningen Drenthe:

Buslijnen

De belangrijkste buslijn in Hellum is lijn 178 Siddeburen – Groningen vv. Uit gesprekken met diverse buschauffeurs en uit eigen ervaring blijkt lijn 178 een behoorlijk populaire en stabiele buslijn te zijn. Het grootste aandeel in de reizigersaantallen zijn scholieren en studenten. ’s morgens tussen plm. 7:00 en 9:00 richting Groningen en ’s middags tussen plm. 13:30 en 17:00 uur weer huiswaarts. Het aandeel forenzen is kleiner, maar beslist aanwezig. Recreanten vormen een zeer klein aandeel in de reizigersaantallen. Deze weergave is puur op persoonlijke ervaring en niet met exacte cijfers onderbouwd.

Naast buslijn 178 zijn voor Hellum nog enkele andere enigszins belangrijke busverbindingen in de buurt te benoemen:

Verwachtingen OV-bureau Groningen – Drenthe en mogelijke gevolgen voor busvervoer in Hellum en directe omgeving

Het OV-bureau Groningen Drenthe verwacht met name tijdens de 13 weken durende afsluiting van het knooppunt Julianaplein in het voorjaar / de zomer van 2024 veel drukte op de weg en denkt dan dat het gebied Europaweg / Sontplein in Groningen een knelpunt gaat worden. De exacte gevolgen vermelden ze niet, maar het is goed denkbaar dat men hier vertragingen en rituitval (door die vertragingen) bedoelt. Lijn 178 kan hier dus ook hinder door gaan ondervinden.

Naast het bovengenoemde knelpunt verwacht het OV-bureau sowieso dat er sowieso meer tijd en geld aan langere reistijden moet worden uitgegeven vanwege toegenomen verkeersdruk. Tijdens Corona zijn mensen met ander vervoer gaan reizen en na Corona is dat niet enorm anders geworden. Hier door is er meer verkeer en dus meer vertraging. Hierdoor neemt de werkdruk voor buschauffeurs toe, zo schrijft het OV-bureau in haar memo.

Conclusie

Er is geen grote impact voor het busvervoer in Hellum. Wanneer het beschikbare budget zal zijn zoals gevraagd wordt blijft het busvervoer in Hellum en directe omgeving nagenoeg hetzelfde.

Andere punten die voor sommige mensen ook belangrijk zijn, maar door het OV-bureau niet benoemt worden:

  • Busvervoer naar het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda
  • Uitgebreider busvervoer naar Hoogezand (er rijdt op maandag t/m zaterdag overdag al een buurtbus lijn 516 tussen Harkstede via Kolham naar Hoogezand welke in Kolham aansluit op lijn 178)
  • Beter busvervoer naar Appingedam (nu rijden sporadisch bussen van en naar Appingedam wanneer er een bus van/naar de busremise moet)

Hier zijn dus geen plannen voor bij het OV-bureau. Wilt u dit toch onder de aandacht brengen bij het OV-bureau dan kunt u dus met het OV-bureau Groningen Drenthe contact opnemen dat deze punten voor u belangrijk zijn.

Bron: Lijn 178 & 5 community – Duurswold / Jeroen Maathuis

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties