Meteen naar de inhoud

Glasvezelwerkzaamheden in 2023 & lichtpuntje Snel Internet Groningen voor buitengebied

HELLUM – Eind vorig jaar heeft er een ware concurrentieoorlog gewoed tussen meerdere glasvezelnetwerkbeheerders. Maar liefst 3 partijen streden om klanten binnen te halen voor hun netwerk. Het had niet veel gescheeld of het er waren er zelfs 4 geweest. Wij als Dorpsbelangen Hellum hebben ons hard gemaakt voor glasvezel voor het hele dorp zodat iedereen zowel langs de Hoofdweg als in de lanen het zelfde behandeld zou worden door de glasvezelpartijen. Uiteindelijk is dit gelukt. Alhoewel ons oorspronkelijke plan er wat anders uit zag dan het eindresultaat. Het merendeel van het buitengebied kan nu in ieder geval kiezen uit 2 glasvezelnetwerken. Voor de overgebleven adressen en deelnemers aan Rodin’s dochter Snel internet Groningen is er een lichtpuntje. In dit artikel leest u er meer over.

Dit artikel is geschreven door webmaster Jeroen Maathuis in overleg met Dorpsbelangen Hellum.

De aankomende activiteiten van de glasvezelnetwerkbeheerders

In persberichten van de gemeente Midden-Groningen van vandaag en enkele weken geleden wordt duidelijk dat er binnen de gemeentegrenzen 5 glasvezelnetwerkbeheerders plannen hadden om glasvezelnetwerken aan te leggen danwel uit te breiden. Niet alle netwerken bestrijken de hele gemeente.

De partijen die plannen hadden / hebben binnen de gemeentegrenzen:

 • ViberQ (lint Harkstede t/m Siddeburen)
 • Delta Netwerk (lint Harkstede t/m Siddeburen)
 • Glaspoort (21 dorpen in de hele gemeente: Muntendam, Foxhol, Froombosch, Harkstede, Hellum, Kiel-Windeweer, Kolham, Kropswolde, Meeden, Meerwijck, Noordbroek, Overschild, Sappemeer Noord, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen, Slochteren, Tjuchem, Westerbroek, Wolfsbarge en Zuidbroek)
 • E-fiber (heeft plannen niet doorgezet)
 • Stichting Kabelnet Veendam (SKV) (Muntendam, ligt er inmiddels al)

Hier volgt een globaal overzichtje om welke gebieden het gaat, welke partijen er glasvezelnetwerken gaan aanleggen:

 • Harkstede en Hellum:
  • ViberQ (alleen kern)
  • Delta Netwerk (kern en grotendeels witte adressen / buitengebied)
  • Glaspoort (kern en grotendeels witte adressen / buitengebied)
 • Froombosch, Kolham, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen, Slochteren, Zuidbroek, Noordbroek en Meeden:
  • Delta Netwerk (kern en grotendeels witte adressen / buitengebied)
  • Glaspoort (kern en grotendeels witte adressen / buitengebied)
 • Muntendam:
  • Stichting Kabelnet Veendam (SKV) (ligt er al)
  • Glaspoort (kern en grotendeels buitengebied)
 • Foxhol, Kiel-Windeweer, Kropswolde, Meerwijck, Overschild, Sappemeer Noord, Tjuchem, Westerbroek, en Wolfsbarge:
  • Glaspoort (kern en grotendeels buitengebied)

De bedrijven informeren zelf de bewoners van deze gebieden over hun planning en aanpak. Deze planning en aanpak loopt niet bij elke partij exact gelijk. Zeker in ons dorp kan het dus voorkomen dat de grond 3 maal open zal moeten om alle glasvezelnetwerken aan te leggen met dus enige overlast. We proberen op onze glasvezelpagina’s de meest actuele stand van zaken per glasvezelnetwerkbeheerder bij te houden, maar mocht u actuelere informatie hebben ontvangen ten opzichte van de informatie op onze website dan hoort webmaster Jeroen Maathuis dat graag van u op het e-mailadres .

Voor de volledigheid vind u hier ook de raadsbrief van 23 januari 2023 van de burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Groningen aan de gemeenteraad van de gemeente Midden-Groningen over het verloop van aanleg van glasvezel in de gemeente:

Lichtpuntje voor deelnemers Snel Internet Groningen (witte adressen / buitengebied)

De gemeente Midden-Groningen deelde bij haar persbericht ook dit krantenknipsel uit het Dagblad van het Noorden van donderdag 2 februari 2023:

Krantenknipsel: 'Eigenaar Rodin wil door met uitrol snel internet'
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Kortom: Er wordt door de investeerder van Rodin ingegrepen bij Rodin en de provincie geeft aan een goed gevoel te hebben overgehouden aan de gesprekken met de betrokken partijen de afgelopen paar maanden. De weinige adressen die na de activiteiten van de glasvezelnetwerkbeheerders nog buiten schot zijn gebleven maken dus nog steeds kans zo spoedig mogelijk aangesloten te worden.

Tot slot

2023 belooft een druk jaar te worden op het gebied van glasvezel / graafwerkzaamheden. Laten we met zijn allen hopen dat de “pijn” die we daar voor moeten ervaren meevalt en de moeite waard is geweest. Met glasvezel zijn velen in ons dorp straks goed voorbereid op de toekomst.

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties