Meteen naar de inhoud

Herinneringen van oud Helmster Jakob Menke Janssens

Sinds de opening van onze website op 8 april heeft menig Helmster, oud-Helmster, mensen uit de omgeving van Hellum en diverse andere geïnteresseerden onze website weten te vinden. Velen spreken vol lof over de website en daar zijn wij blij mee.

Bij menig oud-Helmster komen bij het bezoek aan onze website mooie herinneringen naar boven. Zo ook bij oud-Helmster Jakob Menke Janssens die momenteel in Emmen woonachtig is. Hij schreef ons onderstaand bericht met zijn herinneringen aan de plek waar hij vroeger gewoond heeft: de kosterswoning achter de voormalige locatie van de basisschool aan de Hoofdweg en momenteel nog steeds (gerestaureerd) naast de monumentale pastoriewoning Helmheerd.

Kosterswoning achter de voormalig basisschool aan de Hoofdweg
Kosterswoning achter de voormalig basisschool aan de Hoofdweg.
Foto van pagina 93 uit het boek “Hellum, een parel in de Woldstreek”. Nabewerking: Jeroen Maathuis.

Ik ben Jakob Menke Janssens geboren op 11 juli 1939 in het huis van mijn opa en oma, Menke Smedes en Loerdina Vos, alwaar mijn ouders sinds hun huwelijk in 1936 bij in waren getrokken.

Het was het eerste huisje achter de (oude) lagere school (in het boek “Hellum, een parel in de Woldstreek op bladzijdes 93 en 126 is een glimp van het huis te zien).

Het laantje tussen de pastorie en de school had volgens mij geen naam en had de nummering van de Hoofdweg.

Mijn opa (hij had nog een zuster IEKTJE, gehuwd met JAN ten HOVE en woonden achter de kerk) was o.a. koster van de kerk en belast met het onderhoud van het kerkhof (waar zij beiden liggen). De kopstukken van hun graf staan er nog. Bij de ingang rechts af. Het graf zelf is reeds een aantal jaren geleden geruimd.

Uit die tijd en de latere logeer partijen, herinner ik mij vooral de kersttijd, waarbij ik opa mocht helpen met het versieren van de (in mijn ogen) gigantische kerstboom. En het klok luiden, waarbij ik zo omhoog werd getrokken en tijdens de kerkdienst naast het orgel mocht zitten.

Verder herinner ik mij: Ds Politiek, agent Tjapkes, Dr. Jensema, Tjakko Hansen (op latere leeftijd kwam ik zoon Jan weer tegen op RHBS in Appingedam), Bakkerij Hofman (waar mijn moeder werkte), SMIT>smid, Gezienus Tuinier (die naast de ingang van het kerkhof woonde).

Zo zijn er meer herinneringen en misschien lopen ze, op sommige momenten wel door elkaar heen ( de eerste levensjaren en de latere logeer partijen)

Èèn ding is echter onuitwisbaar: DE MOOIE TIJD, DIE IK IN HELLUM HEB GEHAD!!!!

Groeten uit Emmen,
Jakob Menke Janssens

Toelichting

De laan naast de school en kosterswoning heeft vroeger de Meenschaarlaan geheten volgens het boek “Hellum, een parel in de Woldstreek”, bladzijde 93. Momenteel heeft het geen aparte naam meer, is het onderdeel van de Hoofdweg en loopt de huisnummering van de Hoofdweg aldaar inderdaad gewoon door

Heeft u ook een verhaal uit oude tijden of wilt u graag kwijt hoe fijn u het wonen in Hellum vindt?

Wij vinden dit een prachtig verhaal en horen graag uw verhalen uit oude tijden, maar ook verhalen van nu zijn welkom. Wij beoordelen of ze geschikt zijn voor publicatie. Als uw verhaal goedgekeurd is dan is die terug te vinden op onze website. Alle verhalen komen dan in de nieuwscategorie “Wonen in Hellum“. De verhalen uit oude tijden komen in de nieuwscategorie “Oude verhalen“.

U kunt uw verhaal bij voorkeur naar ons e-mailen via onze contactpagina of hier onder bij de reacties plaatsen. Als u ook bijpassende foto’s heeft die door u zelf zijn gemaakt of waar van de fotograaf toestemming heeft gegeven voor publicatie door derden dan ontvangen wij die ook graag.

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dorpsvisie enquête
Wat vind u van het dorp? Wat kan beter? Wat is goed?
Helpt u ons mee om een dorpsvisie te maken? Vul de enquête in en maak kans op mooie waardebonnen!

X