Meteen naar de inhoud

Vrijheidsmaaltijdsoep maken ter ere van Bevrijdingsdag

Lieve Helmsters,

Helaas is het ook dit jaar niet mogelijk om de Bevrijdingsdag samen te vieren.
Om toch een gevoel van gezamenlijkheid te creëren heeft het Nationaal Comité een recept bedacht voor een Bevrijdingssoep om deze op 5 mei thuis te kunnen maken en nuttigen.
Toch willen wij, zodra we ook van Corona bevrijd zijn, deze soep ook echt gezamenlijk eten. In welke vorm dit dan ook gevierd gaat worden, we starten met Bevrijdingssoep.
Maak je eigen favoriete combinatie van dit recept en dan kunnen wij elkaars soep proeven op de eerstvolgende feestelijke samenkomst.

Dorpsbelangen
ACH

Helmster vlag

Ingrediënten

Voor 4 personen

60 ml olijfolie
150 gram prei, in ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetl. kerriepoeder
300 gram bloemkoolrijst
200 gram vastkokende aardappel, in blokjes
1 blik (400ml) kokosmelk
750 ml groentebouillon
150 gram doperwten
300 gram bladspinazie
150 gram klein gesneden broccoliroosjes
3 bosui fijngesneden in ringetjes
Zeezout en versgemalen zwarte peper

Logo Vrijheidsmaaltijdsoep
Logo Vrijheidsmaaltijdsoep.
Bron: www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl
Vrouw die Vrijheidsmaaltijdsoep klaarmaakt
Vrouw die Vrijheidsmaaltijdsoep klaarmaakt.
Bron: www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl

Bereidingswijze

Verhit de olie in een grote soeppan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen. 

Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan. 

Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de rand van de pan makkelijk te breken is. De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog te dun kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in.

Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper. 

Maak de soep af met één topping uit elke categorie hieronder, dan is hij extra lekker! En deel jouw resultaat met #vrijheidsmaaltijdsoep!

Toppings

Krokant

  • Croutons, van een oude boterham, gescheurd pitabrood, oud stok- of roggebrood, gebakken in olijfolie met wat zeezout en komijnzaadjes
  • Zaden of pitten, even verhit in een hete droge koekenpan: zoals hele boekweit, zonnebloem, pijnboom- of pompoenpitten of pinda’s
  • Noten: denk aan cashewnoten of amandelen krokant (in roomboter of olijfolie) gebakken, evt. met specerijen en/of knoflook
  • Pappadums of Nacho’s, verkruimeld
  • Indische gebakken uitjes, zo uit de pot

Romig

  • Slagroom, scheutje
  • Crème fraîche, dikke lik: even losgeroerd
  • Kwark of yoghurt, losgeroerd
  • Cashewroom -vegan room- zoooo lekker:
  • Week 200 gram cashewnoten 1 uur in een kom koud water.
  • Giet ze af en maal ze met ongeveer 200 ml schoon water in de blender tot een dikke room. 
  • Breng op smaak met een kneep citroen en een snuf zeezout. Bewaar in de koelkast en gebruik zoals u zure room zou gebruiken.
  • Kokosmelk, extra scheutje
  • Kaas, bijvoorbeeld oude kaas, cheddar of parmezaan: geraspt 
  • Olijfolie of een pesto van bijvoorbeeld gladgedraaide koriander, pinda’s of amandelen, geraspt kokos en olijfolie
  • Avocado, in blokjes
  • Ei, hardgekookt en verkruimeld met een vork of gepocheerd

Frissig

  • Verse tuinkruiden, fijngehakt (denk bij kerriesoep vooral aan peterselie, koriander, bieslook en lavas)
  • (Rode) Ui, gesnipperd en even in de azijn gelegd
  • Tuinkers, of kiemgroenten
  • Bleekselderij, of andere knapperige rauwe groenten, in heel kleine blokjes
  • Appel of peer, in fijne blokjes
  • Jalapeño, vers of ingemaakt (uit een potje) en fijngehakt

Bron recept: www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties