
- Dit evenement is voorbij.
Hellums Paasspel
17 april 2022 @ 15:30 – 17:30
Het Hellums Paasspel is tijdens Pasen 2022 twee keer te horen en te zien in de provincie Groningen. Op Stille Zaterdag 16 april om 20.00 uur in de kerk van Garmerwolde en op eerste paasdag 17 april om 15.30 uur in de Walfriduskerk van Hellum.
Kaarten reserveren
Voor het concert op 17 april in de kerk van Hellum kunt u reserveren via Super Librum –

Vrouwenschola: Nancy Mayer, Marian van der Heide, Sofia Pedro, Alice Boccafogli, Mariela Anazco
Jankees Braaksma bespeelt het door orgelbouwer Winold van der Putten gereconstrueerde middeleeuwse orgel, naar de afbeelding in het Rutland Psalter uit circa 1260, British Library MS add. 62925
Tomas Flegr bespeelt het middeleeuwse carillon
Het carillon is naar beschrijvingen van Theophilus (12e eeuw) gegoten door klokkengieter Simon Laudy
Regie: Ben Smit
Over het Hellums Paasspel
Het 12de-eeuwse Hellumse missaal is één van de zeer bijzondere vroege handschriften uit de collectie Museum Catharijneconvent. Waar het geschreven is, Utrecht, Groningen of Münster, is nog onduidelijk. Opmerkelijk is dat in het Proprium Sanctorum, of Eigen der Heiligen (op 22 juni), drie gebeden zijn opgenomen tot de H. Walfridus, een heilige die eigenlijk alleen in het noorden van ons land, met name in Bedum, vereerd werd. Een klein detail in het handschrift verraadt iets van de geschiedenis van het boek. Een Latijnse inscriptie die zich laat vertalen als ‘Folker, pastoor te Hellum maakt bekend …’ geeft aanleiding tot de gedachte dat het boek in de kerk van Hellum gebruikt is. Wellicht is het zelfs voor die kerk geschreven, want naast de kerk in Bedum is de kerk van Hellum de enige Walfriduskerk van ons land. Deze is gesticht aan het einde van de 11de of het begin van de 12de eeuw.
Bijzonder is het missaal ook vanwege een Paasspel dat is opgenomen in de tekst voor de zondag van Pasen (f. 45v). Beschreven wordt hoe men tijdens het spel in processie met wierookvaten naar het graf, een rustaltaar, ging en terugkwam met de eucharistische gaven, een linnen doek en een kruis dat driemaal, telkens hoger, werd opgeheven. Daarbij werd gezongen Christus Dominus surrexit, Christus de Heer is verrezen. Dit Paasspel is verwant aan een Duitse traditie, de zogenaamde Jüngerlauf, die in het bisdom Utrecht geen invloed schijnt te hebben gehad. Het missaal zou dus in het Groningse deel van het bisdom Münster geschreven kunnen zijn. Op het rechterblad is later een bewerking van de Paassequentie Victimae Paschali laudes toegevoegd op een notenbalk: Virginis Mariae laudes… (f. 46rb).
Bron tekst: Super Librum




