Verenigingen
Start.
Het Dorp.
Nieuws.
ACH.
Agenda.
Contact.
Foto's.
media & Links.
Verenigingen.
O.B.S. De Ent.

 

Dorpshuis Tonegido

 

Na een rigoreuze verbouwing is op 16 april het dorpshuis “Tonegido” feestelijk heropend

 

De geschiedenis van het Dorpshuis begint al vóór dat het gebouw in Hellum stond (1976). Het gebouw is namelijk eigenhandig uit Nieuweschans gehaald. De Schanskers deden het van de hand. De Helmsters wisten er wel raad mee. Op tientallen boerenwagens ging het van oost naar west.

 

Het basisgebouw staat er nog steeds, maar is niet meer te herkennen. Later is er de kleine zaal achter gebouwd en tot twee keer toe bouwden de Helmsters een mortuarium aan het gebouw vast. Het huidige mortuarium (aan de achterkant) voorziet in een behoefte in de gemeente.

Met de recente verbouwing is een diepte-investering  gedaan. Niet alleen een paar rotte plekken wegwerken maar bijvoorbeeld de hele houten vloer in de grote zaal vervangen.  Er ligt nu een cementdekvloer op schuimbeton in waardoor een mooie, geïsoleerde vloer is gerealiseerd is, welke is voorzien van vloerverwarming. Dit was één van de eerste grote klussen.

 

In het hoofdgebouw zijn de enige delen die niet verbouwd zijn, het podium en de toiletten. Evenals de grote zaal zijn de toiletten wel keurig geverfd door vele vrijwilligers. We zijn ook blij met de nieuwe grote bar.

De uiteindelijke inrichting, met veel  kleur, maakt het geheel tot een plaatje.

De Helmsters hebben veel zelf gedaan. Vrijwilligers en plaatselijke bedrijven zijn ingeschakeld bij de verbouwing en bij  de festiviteiten.